CIJENE STRUJE: Čavić predlaže subvencije za socijalno ugrožene, Đokić podsjeća da za to treba budžetski novac

Vršilac dužnosti direktora “Elektrokrajine” Dragan Čavić izjavio je da u novi zakon o električnoj energiji treba uvrstiti poglavlje o energetski zaštićenom kupcu kojim će biti propisane subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva, kao i domaćinstva u kojima obustavom isporuke električne energije može biti ugrožen nečiji život ili zdravlje.

On je naglasio da posebnom uredbom treba precizno propisati uslove za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, količine električne energije za koje se priznaje pravo na subvenciju i druga pitanja neophodna za ostvarivanje prava tih kupaca.

Ova mjera je u Srpskoj bila u primjeni od 2008. do 2012. godine kada su postojale subvencije za struju socijalno ugroženim domaćinstvima, a prema Čavićevim riječima praksa je da ide na teret budžeta Srpske ili lokalnih zajednica jer je socijalna politika u isključivoj nadležnosti ova dva nivoa vlasti, a ne javnih preduzeća, odnosno u ovom slučaju “Elektroprivrede Republike Srpske”.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da energetski zaštićene grupe, koje bi imale povlastice, treba da budu definisane zakonom o električnoj energiji, ali da to zahtijeva i izdvajanje sredstava iz republičkog budžeta.

“To je pitanje u vezi sa kojim treba da budu provedene određene konsultacije”, rekao je Đokić komentarišući prijedlog koji je “Elektrokrajina” Banjaluka uputila Vladi Republike Srpske da u novi zakon o električnoj energiji bude uvrštena odredba o energetski zaštićenom kupcu koja podrazumijeva mogućnost subvencionisanja socijalno ugroženih domaćinstava.

On je podsjetio da je u toku javna rasprava o Nacrtu zakona o električnoj energiji.

“Nakon sprovedene javne rasprave i analize onoga što je izneseno biće definisan tekst prijedloga ovog zakona”, naveo je Đokić.

(Srna)

VIŠKOVIĆ OBEZBIJEDIO 3.000 KM: Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente uručena pomoć

Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente danas je uručeno rješenje za jednokratnu pomoć od 3.000 KM, koju je za renoviranje porodične kuće obezbijedio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Porodica Đuričić je 3. januara postala bogatija za još jednog člana Damjana, deveto dijete u porodici koje je ujedno i prva beba rođena u Derventi ove godine.

DODIK SA VUČIĆEM: Srbija će slijediti stav RS o Dejtonskom sporazumu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Dejtonskog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH. “Republika Srpska nema namjeru razgovarati o bilo čemu osim o povratku na izvorni Dejtonski sporazum i ustavne nadležnosti”, rekao je Dodik

VANDALIZAM: Išaran tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel

Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na meti vandala, koji su ga išarali, navedeno je na Facebook stranici Grada Banjaluka. “I ovim putem, pozivamo sugrađane da zajedno čuvamo javnu imovinu, u ovom slučaju – kulturno-istorijski spomenik koji je jedan od simbola Banjeluke”, navedeno je u objavi. Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na

SARAJLIJA UHAPŠEN ZBOG DŽEPARENJA Osumnjičen za više od 20 krađa novčanika u Banjaluci

Banjalučka policija uhapsila je danas Harisa Bajrovića (43) iz Sarajeva osumnjičenog za više od 20 krađa novčanika na području Banjaluke. Nakon hapšenja Bajrović je sproveden na kriminalističku obradu. Srpskainfo saznaje da je Bajrović suočen sa neoborivim dokazima za sada priznao više od 20 krađa novčanika u periodu od 2018. godine do danas, te da bi

BANSKI DVOR: Promocija monografije o vjerskim objektima nacionalnih manjina u BiH

Monografija ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini’’ čiji je suizdavač Univerzitet u Banjaluci, održaće se u Vijećnici Kulturnog centra ,,Banski dvor’’, 24. januara sa početkom u 20 časova. – Monografija se bavi istraživanjem sakralne arhitekture nacionalnih manjina kao najznačajnijem materijalnom tragu njihovog vjekovnog boravka u BiH. S obzirom na složenost teme i prisustvo