Biznis 25.01.2022.

Cijene u prosjeku veće za 6,4 odsto: BiH pod jakim naletom inflacije

ČITANJE: 3 minute

Bosna i Hercegovina se nalazi pod jakim pritiskom inflacije u posljednjih nekoliko mjeseci, što bi moglo da napravi ozbiljne probleme u domaćoj ekonomiji, dok će građani opet ponajviše ispaštati zbog sve većih cijena gotovo svih proizvoda, a većinom osnovnih životnih namirnica.

Da je to tako pokazuju i zvanične statistike koje su jasno upozorenje da se BiH, posebno od zadnjeg kvartala prošle godine nalazi u periodu značajnog rasta inflacije, koja obara rekorde iz postratnog perioda u BiH. Sve ovo dodatno utiče na budžete građana BiH, al ii stvara nesigurnost kod privrednika i investitora, upravo zbog neizvjesnosti i ne baš pozitivnih prognoza za naredne mjesece.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u decembru prošlegodine zabilježen je rast nivoa cijena, pa su tako cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru 2021.godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku zabilježile rast nivoa za 0,7 odsto.

“Više cijene su zabilježene u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici, Stanovanje i režijski troškovi, Namještaj i kućanski uređaji, Rekreacija i kultura, Restorani i hoteli te Ostala dobra i usluge”, naveli sui z Agencije za statistiku BiH. Prema njihovim riječima, posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje, u decembru 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za dva odsto, Stanovanje i režijski izdaci za 1,2 odsto, Namještaj i kućanski uređaji za 0,5 odsto, Rekreacija i kultura za 0,2 odsto, te Restorani i hoteli za 0,5 odsto, dok su niže cijene u odjeljcima Alkoholnih pića i duvana, Odjeće i obuće, Zdravstva, te Prevoza.

“Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje, u decembru 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen pad cijena u odjeljcima Alkoholna pića i duvan za 0,1 odsto,Odjeća i obuća za 3,5 odsto, Zdravstvo za 0,2 odsto, te Prevoz za 0,8 odsto”, naveli su iz ove Agencije.

Ovi podaci, prema mišljenju ekonomskih stručnjaka ukazuju da je i u decembru, u odnosu na novembar prošle godine, nastavljen taj trend rasta cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda i usluga.

A trend je započet mjeseciam ranije, pa je tako na godišnjem nivou u prosjeku zabilježen rast nivoa cijena od 6,4 odsto.

“Nivo cijena u decembru 2021.godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 6,4 odsto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 10,6 odsto, Alkoholna pića i duvan za 2,2 odsto, zatim Stanovanje i režijski izdaci za pet odsto, Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 3,8 odsto, Zdravstvo za 0,6 odsto, Prevoz 14,1 procenata, Rekreacija i kultura za 1,8 odsto, Obrazovanje za 0,2 odsto, Restorani i hoteli za 3,1 odsto, te Ostala dobra i usluge za 1,7 odsto”, rekli su iz Agencije i dodali da je prosječni pad cijena zabilježen u odjeljcima Odjeća i obuća za 6,3 odsto, te Komunikacije za 0,2 procenta.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, a što ističu ekonomski stručnjaci, je nepostojanje tačnih prognoza kada bi rast inflacije u BiH mogao prestati, pa tako postoje dosta suprotna mišljenja od kojih jedni tvrde da bi se to moglo desiti već od proljeća ove godine, dok pak drugi ističu da će rast inflacije, odnosno visoka stopa inflacije biti prisutna tokom cijele ove godine, što bi moglo biti pogubno kako za standard stanovništva, tako i za ekonomiju.

(N.Sp.)