Politika 28.09.2020.

CIK BEZ RJEŠENJA: Ko će kupiti hiljade maski, rukavica, vizira i toplomjera za izbore u doba korone?

ČITANJE: 1 minuta

Kako glasačka mjesta ne bi postala klasteri za širenje korona virusa, do 15. novembra, kada se održavaju lokalni izbori, potrebno je nabaviti  hiljade maski, rukavica, vizira, beskontaktnih toplomjera, pa čak i zaštitnih kombinezona.

Iako je do tog datuma ostalo 40-ak dana, još uvijek nije poznato ko će i od kojih para nabaviti sve što je potrobno za zaštitu od širenja pandemije tokom glasanja.

Problema koji sa sobom nose posebna pravila tokom glasanja u doba pandemije, svjesni su i u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, ali rješenja još uvijek nema, piše

CIK BiH je prije 10 dana svim opštinama i gradovima poslao dopise u kojim ih obavještava da su obavezni da obezbijede beskontaktne toplomjere, maske i dezinfekciona sredstva, sapune, ubruse…pa čak i zaštitne kombinezone za članove biračkih odbora, koji su u direktnom kontaktu s biračima. Takođe, od lokalnih zajednica je zatraženo da obezbijede fizičku distancu na biračkim mjestima.

Većina opština nije ni odgovorila na ovaj zahtjev, ali predsjednik Centralne izborne komisije Željko Bakalar poručuje da je “zdravlje stanovništva važnije od ćutanja administracije”.

On je u izjavi za RTRS rekao i da se nada da će “viši nivoi vlasti pokazati razumijevanje” za ovaj problem.

Međutim, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija, nije baš pokazao previše razumijevanja. Poručio je da je CIK trebalo da ove troškove predvidi u svom budžetu i da budžet prilagodi uslovima pandemije, piše “Srpskainfo”

“Očekivanja da će se sada, u tako kratkom roku, obezbijediti sve što oni traže, nije realno. Neka se prije svega obrate zdravstvenim radnicima, da ustanove šta im je zaista neophodno za bezbjedno održavanje izbora”, rekao je nedavno Tegletija.

(N.S/ Banjaluka.net)

Oznake: CIK, lokalni izbori