Politika 08.06.2021.

CIK BiH iznio prijedloge izmjena Izbornog zakona, SNSD i HDZ protiv

ČITANJE: 3 minute

Centralna izborna komisija (CIK) BiH predstavila je svoje prijedloge za izmjenu Izbornog zakona BiH, između ostalog, uvođenje novih tehnologija u izborni proces, ali i institut prijevremenih izbora, međutim, takvi prijedlozi teško da će proći s obzirom na to da su SNSD i HDZ već rekli da od toga neće biti ništa.

Kada je riječ o prijevremenim izborima i među samim članovima Centralne izborne komisije BiH nije bilo saglasnosti, pa je tako Vlado Rogić, član CIK-a, rekao da se ne slaže sa većinom kolega u CIK po tom pitanju jer je politički sistem u BiH toliko složen da prijevremeni izbori, pogotovo u ovom trenutku, nikome ne bi išli naruku, pišu Nezavisne.

“U okolnim zemljama takva mogućnost postoji, ali kada je u pitanju BiH, znamo da se mnoge stvari i razine vlasti preklapaju i podsjetiću samo na preklapanje mandata u županijskim skupštinama sa Domom naroda Parlamenta FBiH. Vanredni izbori nisu nešto što bosanskohercegovačko društvo, pogotovo u ovom trenutku, treba”, rekao je Rogić tokom sjednice CIK-a, na kojoj je usvojena inicijativa za donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Samo dan prije CIK-a, nakon završenog sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a koje su predvodili predsjednici ovih partija Milorad Dodik i Dragan Čović, istaknuto je da te dvije strane imaju punu saglasnost o tome da mogućnost prijevremenih izbora ne treba BiH jer bi u tom slučaju nastao haos na političkoj sceni, kao ni uvođenje novih tehnologija.

“Skeneri su čisti populizam. Nigdje u Evropi nema te vrste izbora osim u Latviji ili Litvaniji, ne znam gdje. Tamo gdje je to bilo uvedeno, ukinuto je odlukama ustavnih sudova jer se smatra da povređuje pravo na privatnost izbora”, rekao je, između ostalog, Dodik.

S druge strane, za razliku od HDZ-a i SNSD-a, ali i SDA, Centralna izborna komisija BiH nije predložila da mandat pripada političkoj partiji, a ne pojedincu kako je to sada slučaj, a kako je pojasnio Željko Bakalar, predsjednik CIK-a, evropska praksa je da mandat pripada pojedincu te da iz tog razloga nije bilo promjena.

Osim prijevremenih izbora i uvođenja novih tehnologija, Centralna izborna komisija BiH po pitanju Izbornog zakona BiH predlaže i regulisanje preuranjene kampanje preko društvenih mreža, sankcionisanje govora mržnje, zabranu korištenja javnih resursa tokom kampanje, zatim ograničavanje preferencija na tri, čime bi se, kako je rekao Bakalar, smanjila veličina listića, olakšalo njegovo skeniranje i ubrzalo brojanje glasova.

Takođe, CIK predlaže i značajnije povećanje novčanih kazni za stranke koje krše izborna pravila, a ponuđena su i rješenja finansiranja izbora u slučaju neusvajanja budžeta te data dva različita modela formiranja biračkih odbora.

“Uvedene su i norme kojima bi se zabranila trgovina mjestima u biračkim odborima”, rekao je Bakalar.

On je rekao da je “riješeno i pitanje o obaveznom preispitivanju broja mandata iz svake izborne jedinice svake četiri godine od parlamenta BiH i entitetskih parlamenata”, a alternativnim rješenjem daje se ovlaštenje CIK-u da to pitanje reguliše posebnom odlukom u slučaju da parlamenti ne ispune tu svoju zakonsku obavezu.

(SB)

Oznake: CIK BiH