Politika 27.10.2015.

CIK BiH: Mogući su prijevremeni izbori u Srpskoj

ČITANJE: 1 minuta
branko_petric
Član Centralne izborne komisije BiH (CIK) Branko Petrić izjavio je danas za Banjaluka.net da je moguće raspisati prijevremene izbore u Republici Srpskoj, uprkos tvrdnjama opozicionih lidera da je osnovni preduslov za to promjena Izbornog zakona BiH.

– Ustavom je jasno pripisano kad je to moguće, kao recimo samo u slučaju izbora za Narodnu skupštinu RS. Uostalom, takvih situacije je već bilo. I teoretski i praktično je moguće, a praktično je već i bilo – rekao je Petrić za Banjaluka.net.

On se, međutim, uzdržao od odgovora na pitanje da li su prijevremeni izbori izvjestan scenario.

Ovakvo tumačenje iz CIK-a dolazi samo dan nakon što su čelnici opozicionog Saveza za promjene zatražili od predsjednika RS Milorada Dodika da podnese ostavku i raspiše prijevremene izbore, i za nivo Narodne skupštine i poziciju predsjednika RS jer je, po njegovim tvrdnjama, vlast u RS formirana na osnovu političke korupcije.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić precizirao je, međutim, da je preduslov za održavanje prijevremenih izbora promjena Izbornog zakona BiH. On je najavio da će zatražiti hitne izmjene Izbornog zakona BiH, uz promjenu određenih odredbi ovog zakona koje bi spriječile političku korupciju.

(Banjaluka.net)