Politika 16.12.2022.

CIK BIH: Na prijevremenim izborima u šest lokalnih zajednica 13 stranaka i osam nezavisnih kandidata

ČITANJE: 1 minuta

Za prijevremene izbore za gradonačelnike Zvornika, Bihaća, Tuzle i Srebrenika, kao i za načelnike opština Bratunac i Vogošća prijavilo 13 političkih stranaka, te osam nezavisnih kandidata, rečeno je danas na sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Kandidate za gradonačelnika Zvornika imaće SNSD, SDS, Ujedinjena Srpska (US), DEMOS i SDA, dok će se za mjesto načelnika opštine Bratunac boriti kandidati SNSD-a, SDS-a, US-a, DNS-a i nezavisni kandidat Srđan Rankić.

Za gradonačelnika Bihaća takmičiće se kandidati SDP-a, SDA, Pomak-a, Stranke za BiH, NiP-a, Naše stranke i NES-a, kao i nezavisni kandidati Amarildo Mulić i Damir Đug.

Kandidate za gradonačelnika Tuzle imaće SDA, SDP, Stranka za BiH, DF, NiP, Naša Stranka, te nezavisni kandidati Mirnes Ajanović, Halid Žigić i Almir Arnaut. Dokumentacija NES-a nije bila potpuna, te će CIK, kako prenosi Srna, uputiti obavještenje ovoj stranci da dostavi dovoljan broj validnih potpisa.

Kandidate za gradonačelnika Srebrenika imaće SDP, SDA, Stranka za BiH, NiP, dok Naša stranka i NES u roku od dva dana moraju CIK-u dostaviti dovoljan broj validnih potpisa za ovjeru.

U Vogošći će se za mjesto načelnika boriti kandidati SDP-a, SDA, Stranke za BiH, NiP-a, Naše stranke, dok NES mora dostaviti dovoljan broj validnih potpisa za učešće na prijevremenim iozborima za načelnika ove opštine.

CIK je danas usvojila izvještaje o izvršenim provjerama političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su se prijavili za učešće na prijevremenim izborima zakazanim za 5. februar 2023. godine.

Komisija je donijela odluku i da subota i nedjelja budu radni dani samo za podnošenje žalbi CIK-u povodom odluka sa današnje sjednice, prenose Nezavisne.

(SB)

Oznake: CIK BiH