Politika 11.04.2022.

CIK BIH – Ne bi bilo iznenađenje da se ne obezbijede sredstva za izbore

ČITANJE: 1 minuta

Nakon što je ministarstvo finansija i trezora BiH dalo negativno mišljenje po drugi put na zahtjev CIK-a BiH za finansiranje opštih izbora u ovoj godini, shodno tome u CIKU-u BiH navode kako nisu sigurni ni u ishod novog zahtjeva kojeg su ovaj put uputili direktno Savjetu ministara BiH. Prije svega neizvjesno je kada će uopšte zahtjev biti uvršten na dnevni red s obzirom na to da je rok da se obebijede sredstva 15 dana od raspisivanja izbora, a koji se trebaju raspisati već narednog mjeseca.

Ne bi ovo bio prvi put da nemamo obezbijeđena sredstva za izbore, protekla dva izborna ciklusa smo imali ovakvu situaciju, iz kog razloga, to nije pitanje za nas. Mi smo svoje procedure na vrijeme ispoštovali, ističe članica CIK-a BIH Vanja Bjelica-Prutina.

Stvar je u tome navode u CIK-u je što su ih u ministarstvu finansija i trezora BiH vraćali dva puta zbog proceduralnih stvari, a kad su kako ističu postupili u skladu sa zahtjevom, ponovo su dobili negativno mišljenje.

Komentarišući sjednicu NSRS koja danas treba da se odredi o zahtjevima srspkog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i stavljanja veta na poptisvanje Memoranduma o saradanji između CIK-a i OEBS-a Bjelica-Prutina vidi kao isključivo političko pitanje.

Mi imamo sa OEBS-om saradnju u izbornom procesu godinama i veliki broj stvari koji je i urađen je zahvaljujući ovoj organizaciji.Ne znam zbog čega bi to nekom smetalo,što nam pomažu da imamo na primjer transparentnije izbore, smatra ona, te dodaje da je ista stvar i saradnja sa Mađarskom izbornom Komisijom, sa kojom bi se razmijenila dobra iskustva i prakse u izbornim procesima.

Z.M