Politika 03.07.2020.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra.

U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku obezbijediti finansijska sredstva za organizaciju i sprovođenje lokalnih izbora 2020. godine”.

– Nepoštovanje roka utvrđenog Izbornim zakonom BiH koji se odnosi na obezbjeđivanje finansijskih sredstava za izbore dovelo je do odgađanja održavanja lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar – saopšteno je iz CIK-a.

U saopštenju se konstatuje da je situacija i sada “nepromijenjena” i da “finansijska sredstva još nisu obezbijeđena”.

Iz CIK-a navode da je realizacija izbornih aktivnosti koje su propisane Izbornim zakonom BiH i ranije utvrđenim Operativnim planom sprovođenja izbornih radnji dovedena u pitanje.

– Јedna od tih aktivnosti je izlaganje privremenih biračkih spiskova, i to u periodu od 18. jula do 17. avgusta. Štampanje privremenih biračkih spiskova, a zatim njihovo pakovanje i distribucija trebalo je da počne sutra, ali zbog činjenice da finansijska sredstva nisu obezbijeđena, ta aktivnost neće biti realizovana na vrijeme – tvrde iz CIK-a.

Iz ove institucije su upozorili da “eventualno skraćivanje perioda u kojem će javnost imati uvid u privremeni birački spisak može uticati na tačnost, ažurnost i ukupni integritet biračkog spiska”.

– Na ovaj način informišemo javnost da je situacija alarmantna i da je ozbiljno ugrožen izborni proces u BiH – tvrde iz CIK-a.

Pozivaju još jednom nadležne organe vlasti u BiH da obezbijede finansijska sredstva za organizaciju i sprovođenje lokalnih izbora u BiH.

(Srna)