Politika 10.10.2022.

CIK BiH objavio obrazloženje odluke o ponovnom brojanju glasova za predsjednika Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Centralna izborna komisija BiH objavila je na svom sajtu danas donesenu naredbu o novom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske.

Posebno je zanimljivo obrazloženje naredbe koja je dodatno podgrijala ionako vruću političku atmosferu u Republici Srpskoj nakon što su i Jelena Trivić i Milorad Dodik proglasili pobjedu.

U obrazloženju se navodi da je CIK primila primjedbe na izborni proces za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Međutim, dodaje CIK, imajući u vidu broj prigovora koji su dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, kao i brojne snimke i dokumentaciju, dokazni postupak trajao bi dugo.

Vlado Rogić, jedini član CIK, koji je danas glasao protiv, poručio je da se, kod ponovljenog brojanja, nemoguće pozvati na pomenute članove Izbornog zakona BiH.

Šta piše u njima?

U članu 2.9 tačka 1. zakona, koji se može naći na sajtu CIK, piše da Centralna izborna komisija BiH “koordinira, nadgleda i reguliše zakonitost rada svih izbornih komisija i biračkih odbora u skladu sovim Zakonom”.

U tački 9. piše da CIK “utvrđuje i potvrđuje rezultate svih neposrednih i posrednih izbora obuhvaćenih ovim Zakonom, ovjerava da su ti izbori provedeni u skladu sa ovim Zakonom i objavljuje rezultate svih neposrednih i posrednih izbora obuhvaćenih ovim Zakonom”.

Da li je to član zakona koji definiše ponovljeno brojanje glasova – procijenite sami, prenosi Srpskainfo.

(SB)

Oznake: CIK BiH