Politika 05.12.2022.

“CIK da izda sertifikate izabranim delegatima, a ne da mijenja odluke”

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je CIK-u BiH poslat materijal o glasanju u Narodnoj skupštini za izbor srpskih delegata u Dom naroda parlamenta BiH kako bi se izdali sertifikati, a ne da se CIK usuđuje da mijenja odluke parlamenta ili da tumači šta je koji glasač htio da kaže.

Komentarišući međusobne optužbe pojedinih političkih partija za izdaju u vezi sa izborom srpskih delegata u Dom naroda, Stevandić je rekao da je riječ o jednoj vrsti prepucavanja političkih blokova.

On je istakao da je potpuno jasno da lider SDP-a Nermin Nikšić ide u vlast, dok PDP ide u opoziciju na svim nivoima.

“Neka se oni međusobno dogovore šta je legalno, a šta nelegalno. Za nas je važno da imamo glasanje u parlamentu Srpske, zapisnik Komisije za izbor i imenovanje i nesporno je da je materijal poslat CIK-u BiH da bi se izdali sertifikati, a ne da se CIK BiH usuđuje da mijenja odluke parlamenta Republike Srpske ili da tumači šta je koji glasač htio da kaže, ne glasajući na za to predviđenom mjestu”, naveo je Stevandić.

Stevandić je zaključio da se na poništenom listiću nije glasalo na predviđenom mjestu i da je to je nevažeći listić.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su na posebnoj sjednici u četvrtak, 1. decembra, odlučili da će delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda biti SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, te SDS-ov Želimir Nešković.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Srpske Ilija Tamindžija je, podnoseći izvještaj o glasanju, rekao da su bila 82 važeća i jedan nevažeći listić. Svi poslanici su glasali, odnosno njih 83.

Na jednom listiću koji je poništen, umjesto u predviđeni kvadratić kraj naziva PDP-a kao stranke, bio je prekrižen naziv te partije.