Vijesti 22.10.2022.

CIK: Dodik pobijedio, Duraković pretekao Bratića?

ČITANJE: 2 minute

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas će objaviti nepotvrđene konačne rezultate opštih izbora.

Prema informacijama Politicki.ba, neće biticobjavljeni rezultati ponovljenog brojanja za utrku za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Oni bi mogli biti saopšteni početkom naredne sedmice – ponedjeljak ili utorak.

Kako je rečeno, prema onome što je nađeno u spornim vrećama s glasačkim listićima za taj nivo vlasti, Milorad Dodik pobijedio je uz “neznatna” odstupanja.

U ponovnom brojanju, utvrđeno je da je njemu dodato nekih, navodno, 3.000 glasova više u odnosu na kandidatkinju opozicije Jelenu Trivić.

Ćamil Duraković, nezavisni kandidat iz Srebrenice, opet navodno, pretekao je Senada Bratića u utrci za potpredsjednika Republike Srpske. Duraković je u prednosti u odnosu na Bratića za nešto više od 1.000 glasova. Takav ishod rezultat je toga da su Bratiću, kandidatu bloka Pokret za državu, tokom ponovljenog brojanja oduzeli između 500 i 600 glasova, dok je za Durakovića stiglo jako puno glasova iz inostranstva.

Prema zadnjim podacima o brojanju, objavljenim 10. oktobra na stranici CIK-a, Dodik je imao 291.915 glasova.

Trivić je dobila 262.969 glasova.

Ukoliko se informacije sagovornika Politicki.ba pokažu tačnim, CIK će se i definitivno naći pred veomateškom odlukom.

Ono što je pokazalo ponovljeno brojanje jeste da je “rijetko koja vreća sa glasovima propisno zapakovana”, kada je u pitanju manji bh. entitet.

Na području većeg bh. entiteta “stanje je malo manje loše”.

“No, i tu ima teških propusta. Eklatantan je primjer Zenice, te je Glavni centar za brojanje u Sarajevu teškom mukom utvrdio rezultate glasanja.  Hoće li se izbori ponavljati i za koji nivo, niko ne zna”, preneseno je.

Ako bi se izbori za predsjednika Srpske poništili, otvara se ne samo pravna, već i politička, pa i sigurnosna neizvjesnost.

Dodik je već odaslao cijeli niz poruka upozoravajući da će bezmalo svim sredstvima braniti izbornu pobjedu.

“Neregularnosti u njegovom izbornom rezultatu postoje.

Ali, prema rezultatima ponovnog brojanja one ne utiču na konačni ishod jer i dalje ima značajniju prednost u odnosu na Trivić.

Ali je neregularnosti bilo i nisu baš beznačajne”, rekao je sagovornik koji je upućen u detalje ishoda ponovnog brojanja.

Oznake: CIK, Milorad Dodik