Vijesti 13.10.2022.

CIK donio naredbu za otvaranje vreća sa četiri biračka mjesta u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela naredbu Glavnom centru za brojanje da otvori vreće sa četiri biračka mjesta u Banjaluci sa kojih nisu dostavljeni obrasci na kojima bi trebalo da budu uneseni rezultati izbora za Predsjedništvo BiH, Parlamentarnu skupštinu BiH i Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Na sjednici je rečeno da je iz izvještaja glavnog kontrolora za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za opšte izbore utvrđeno da za četiri biračka mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Banjaluka nisu uneseni rezultati izbora.

Predloženo je da CIK donese naredbu kojom bi se naredilo Glavnom centru za brojanje da se otvore sve vreće s izbornim materijalom s ciljem pronalaska obrazaca za zbirne rezultate sa ovih birališta, nakon čega je ova odluka donesena jednoglasno.

Riječ je o obrascima koji nedostaju sa ova četiri biračka mjesta za nivo Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i za nivo Predsjedništva BiH.

Nakon otvaranja vreća i pronalaska obrazaca Glavni centar za brojanje bi unio rezultate u glavnu aplikaciju, a ukoliko ne pronađe obrasce za zbirne rezultate, izvršio bi ponovno kontrolno brojanje i utvrdio izborne rezultate za ova četiri biračka mjesta.

Sve ovo bi se odvijalo prema dinamici koju bi utvrdio direktor Glavnog centar za brojanje u objektu Zetra, a akreditovani posmatrači Glavnog centra za brojanje mogu biti prisutni i posmatrati tok ovih aktivnosti.

Oznake: CIK, Izbori