Vijesti 25.05.2022.

CIK: Izjave tipa “biće novca” imaju za cilj blokadu izbora, desio se nezapamćen presedan

ČITANJE: 2 minute

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine neće učestvovati u procesu kršenja zakona od strane onih za koje ništa ne znači zakonski rok iz člana 1.2a Izbornog zakona BiH o obaveznom osiguranju sredstava za izbore petnaest dana nakon raspisivanja izbora, koji je istekao 19. maja 2022. godine, saopšteno je iz CIK-a.

“Nedonošenjem odluke o osiguranju sredstava za izbore, nadležne institucije čine nezapamćen presedan u vršenju svojih zakonskih obaveza, što bi za posljedicu moglo imati nemogućnost ostvarivanja biračkog prava, kako aktivnog prava glasa za oko 3,3 miliona birača, tako i onemogućavanje prava kandidature za hiljade građana ove države. Pojedinci iz institucija Bosne i Hercegovine neizvršavanjem svojih obaveza u zakonskim rokovima, žele izborni proces koji je započeo 04. 05. 2022. godine prekinuti ili potpuno obesmisliti”, navodi se.

Iz CIK-a smatraju da oni svojim nezakonitim djelovanjem ili nedjelovanjem usmjerenim na zaustavljanje izbornog procesa krše odredbe Ustava (član I/2) kojim je utvrđeno da je BiH demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na oslovu slobodnih i demokratskih izbora.

“To je odluka onih, koji činjenjem ili nečinjenjem ili na drugi protivpravan način, izgleda, žele da presudno utiču na svakog birača u Bosni i Hercegovini da uopće ne glasa na izborima 2. oktobra ove godine”, ističu iz CIK-a.

Dodaju da onaj ko se opredijelio da krši zakon, neka to čini na svoju štetu, a ne na štetu birača i izbornog procesa čiji su neposredni korisnici političke stranke, nezavisni kandidati i birači tj. svi državljani Bosne i Hercegovine sa biračkim pravom.

“Potpuno neodgovorne izjave poput onih da ‘ima vremena’, ‘bit će novca za izbore’ i sl., su poruke koje se daju, kao narkoza bolesniku, s ciljem da omame i uspavaju CIK BiH kao organ i najodgovornije operativno tijelo za provođenje izbora u državi. Takve izjave, osim što su nakon 19. maja ove godine protivpravne, imaju za cilj i da svjesno usmjere ovu nezavisnu državnu komisiju u slijepu ulicu i time je zablokiraju i odmaknu od njene posvećenosti pripremi izbora i izvršavanju zakonom striktno propisanih obaveznih (prekluzivnih) rokova, koji uključuju i neodložive, zakonom propisane, rokove određene na sate i dane. Umjesto ispraznih riječi potrebno je odmah osigurati sredstva za provedbu izbora”, navodi se.

Na kraju iz CIK-a zaključuju da svi moramo poštovati ustav BiH i zakone ove države te da niko nije iznad Ustava i zakona.

(SB)

Oznake: CIK BiH