Vijesti 05.02.2016.

CIK: Nema elemenata za oduzimanje mandata Radončiću

ČITANJE: 2 minute
radoncic
Nema elemenata za oduzimanje mandata delegatu u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Fahrudinu Radončiću, bez obzira na odluku Tužilaštva Bosne i Hercegovine da protiv njega podigne optužnicu za više krivičnih dijela, između ostalih, za ometanje rada pravosuđa u slučaju Keljmendi, potvrđeno je u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Članica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić istakla je za kako u skladu sa “članom 1. 10 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se se odnosi na izabrane članove organa vlasti na svim nivoima, prestaje mandat prije isteka vremena na koji je izabran, između ostalog, danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže”.

-Nemamo elemenata nikakvih za oduzimanje mandata- navela je Hadžiabdić.

U ovom trenutku, prema njenim riječima, ne postoji ništa sporno da Bakir Dautbašić, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH takođe podiglo optužnicu za ometanje rada pravosuđa, i dalje ostane kandidat SBB-a za ministra prometa i komunikacija BiH.

-On i dalje može da ostane kandidat za ministra što se tiče CIK-a BiH. Mi smo ranije dali potvrdu zato što u Izbornom zakonu BiH ne postoji ništa što bi nas sprečavalo da to učinimo. Na Parlamentarnoj skupštini BiH je da se dalje opredijeli o tome- navela je Hadžiabdić.

Bez prepreka

Fahrudin Radončić nalazi se u jednomjesečnom istražnom pritvoru, kao i kandidat za ministra prometa i komunikacija Bakir Dautbašić, koji je aktuelni sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić ranije je potvrdio za Anadoliju kako za vrijeme odsustva Radončića nema prepreka i smetnji za rad Doma naroda PSBiH, s obzirom na to da kvorum za rad čine najmanje tri predstavnika svakog od konstitutivnih naroda.

Istovremeno, Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ne može da pristupi razmatranju imenovanja Dautbašića zbog njegove nemogućnosti da fizički prisustvuje sjednici tog parlamentarnog tijela gdje treba dati odgovore članovima na postavljena pitanja, bez obzira na to što su i CIK BiH i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dali potvrdu za njegovo imenovanje.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić čeka šta će se desiti nakon 13. februara, kada ističe jednomjesečni pritvor za Dautbašića, kako bi na osnovu toga proslijedio odluku o imenovanju na razmatranje u Komisiju za pripremu izbora Savjeta ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

(Agencije)

Oznake: Denis Zvizdić