Politika 21.07.2020.

CIK: Nošenje maske neće biti prepreka za legalno glasanje na izborima

ČITANJE: 1 minuta

Centralna izborna komisija BiH, Instrukcijom o postupanju organa za sprovođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije kovida-19 nije precizirala na koji način će se vršiti identifikacija birača na biračkom mjestu s obzirom na obavezu nošenja maske i činjenicu da se identifikacija vrši putem ličnog dokumenta.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH rekli su Nezavisnim da to nije precizirano te da ni zemlje koje su nedavno sprovele izbore nisu imale posebne instrukcije u vezi sa identifikacijom birača na dan izbora.

Inače na nedavno završenim izborima u Hrvatskoj, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji nije bilo problema prilikom identifikacije birača iako je bila obaveza nošenja maski, osim u pojedinim slučajevima kada su birači samo na tren morali povući masku nadolje.

Podsjećanja radi, Centralna izborna komisija BiH nedavno je usvojila ovu instrukciju, kojom je, između ostalog, precizirana obaveza distance među članovima biračkog odbora i posmatrača od 1,5 metara kao i provjetravanje prostorija na svakih sat vremena.

Takođe, predsjednici biračkih odbora zadužiće i paket sredstava radi higijensko-epidemiološke zaštite, među kojima su toalet-papir, ubrusi, čvrsti i tečni sapuni, rukavice, kombinezoni, viziri, ali i beskontaktni toplomjeri. Tu su i sredstva za dezinfekciju radnih površina.

U instrukciji se navodi i da će se prilikom brojanja glasova morati održavati fizička distancija od najmanje 1,5 metara, što će, prema mišljenju mnogih, biti teško sprovodivo.

I u lokalnim izbornim komisijama istakli su da će ovaj izborni proces u uslovima virusa korona biti neuobičajen te da ima još puno nepoznanica o tome kako će biti organizovan s obzirom na obavezu distance, zabrane većeg okupljanja itd, prenose Nezavisne.

(A.M/banjaluka.net)