Politika 19.01.2021.

CIK PRELOMIO: Potvrđeni rezultati izbora u Mostaru, nema više ponovnog brojanja

ČITANJE: 1 minuta

Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila je danas rezultate lokalnih izbora u Mostaru, koji su održani 20. decembra 2020. godine.

Odluka o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u Mostaru donesena je na hitnoj, korespodentnoj sjednici, nakon što je Sud BiH danas odbio kao neosnovane tri žalbe (SDP BiH, Naše stranke i Platforme za progress) za ponovno brojanje glasova na biračkim mjestima.

Za ovu odluku, koja stupa na snagu danom donošenja, glasalo je šest članova CIK, dok je Vlado Rogić bio protiv, saopšteno je iz CIK.

Rogić je podsjetio da je po službenoj dužnosti tražio ponovno brojanje na biračkim mjestima u Izbornoj jedinici Jug, ali CIK tada, krajem decembra, nije usvojio njegov prijedlog.

– Ovo je nelogično i nedosljedno. Mogli su se potvrditi ovi rezultati, a za Izbornu jedinicu Jug naknadno – rekao je Rogić i dodao da je trebalo sačekati odluku Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona koje vodi istrage ili ponoviti izbore u toj izbornoj jedinici.

Izborna jedinica Jug daje dva odbornika.

Od 35 mandata u Gradskom vijeću, HDZ BiH je osvojio 13 mandata, Koalicija za Mostar 11 mandata, BH Blok šest mandata, HRS tri mandata, Prva mostarska partija jedan mandat i “Ostajte ovdje” jedan mandat.

U Mostaru se gradonačelnik ne bira direktno, već će ga birati odbornici nakon konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća. Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 odbornika.

Ako nakon dva izborna kruga nijedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 odbornika.

(SB/Srna)

Oznake: CIK BiH, Mostar