Vijesti 07.10.2022.

CIK: Rano za prigovore i žalbe, odborima bilo bitnije da obavijeste stranku nego nas

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović rekao je danas da Komisija u ovom trenutku objavljuje preliminarne izborne rezultate, na koje nije moguće podnositi prigovor, žalbe ili zahtjev za ponovno brojanje.

“Kada objedinimo rezultate glasanja sa redovnih biračkih mjesta s rezultatima iz Glavnog centra za brojanje – tada CIK donosi odluku o utvrđivanju i objavljivanju izbornih rezultata, na koje će biti moguće uložiti prigovor ili žalbu u roku od dva dana od dana donošenja odluke, odnosno u roku od tri dana je dozvoljeno podnošenje zahtjeva za ponovljeno glasanje”, rekao je Arnautović.

On je napomenuo da je tako određeno Izbornim zakonom BiH.

Osvrnuo se i na greške koje su se događale na izbornim mjestima.

“Pogrešno je pakovan materijal, pogrešno popunjavani obrasci, pojedini kandidati su imali više glasova nego sama stranka, što je nemoguće. Kao nikad prije, za ove izbore je dat poseban značaj edukaciji biračkih odbora. Najbitnije im je bilo da izvještavaju stranke, a ne opštinsku izbornu komisiju. Dok god politički subjekti budu imali monopol nad sastavom biračkih odbora, imaćemo ovakvu situaciju”, rekao je Arnautović.

Arnautović je rekao da se u Glavnom centru za brojanje broje glasački listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, iz inostranstva, listići birača koji su glasali putem mobilnih timova i onih koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Prema njegovim riječima, CIK će do večeras do ponoći primati glasačke pakete birača koji su glasali putem pošte, a uslov da bi se koverta računala je da na njoj bude poštanski pečat sa datumom ne kasnijim od 2. oktobra do 19 časova.

“Do danas je primljeno 116 vreća glasačkog materijala glasača izvan BiH sa 44.038 pošiljki i 2.950 neuručenih pošiljki”, rekao je predsjednik CIK-a na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da je u Glavnom centru za brojanje već počelo brojanje glasova birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima i onih koji su glasali u odsustvu.

Arnautović je objasnio da, ukoliko se utvrdi da je neko lice koje je glasalo putem pošte, a na dan izbora se zadesilo u BiH i glasalo i na nepotvrđenom listiću, glas putem pošte neće biti brojan.

Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje sprovode se u prisustvu akreditovanih posmatrača, a rezultati brojanja glasova iz Centra u narednim danima biće dodavani u aplikaciju izbornih rezultata na veb stranici CIK-a.

Predsjednik CIK-a naveo je da će rezultati opštih izbora još danas i sutra biti ažurirani u 15 časova na internet stranici Komisije, a da će od ponedjeljka biti objavljivani svaki drugi dan do objavljivanja utvrđenih izbornih rezultata.

Arnautović je istakao da 11 opštinskih/gradskih izbornih komisija do danas nije dostavilo CIK-u rezultate sa biračkih mjesta, čime su svi zakonski rokovi probijeni, napominjući da im je upućena naredba da to urade.

On je naglasio da birački odbori sa biračkih mjesta na koje se odnose naredbe CIK-a nisu zakonito završili posao.

“Glavni kontrolor izbornih rezultata CIK-a će sačiniti izvještaje za koja biračka mjesta će biti potrebno otvarati vreće i pravilno utvrditi izborne rezultate u Glavnom centru za brojanje”, precizirao je Arnautović.

On je naveo da u sistem Komisije još nisu uneseni rezultati za sedam-osam biračkih mjesta u Banjaluci.

Arnautović smatra da problemi sa biračkim odborima nisu uzrokovani njihovom neobučenošću, već zbog toga što su ih imenovali politički subjekti.

“Dok politički subjekti budu imali monopol za imenovanje biračkih odbora imaćemo ovakvu situaciju”, ocijenio je predsjednik CIK-a.

On je istakao da javnost ne treba da sumnja da će cijeli izborni proces transparentno biti priveden kraju.

(N.M.)

 

Oznake: CIK, Izbori