Politika 20.05.2020.

CIK: Rok za obezbjeđivanje novca petak, izbori ugroženi

ČITANJE: 2 minute

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Vanja Bjelica – Prutina izjavila je, nakon sjednice CIK-a, da rok za obezbjeđivanje sredstava za sprovođenje izbora ističe u petak, te da su izbori ugroženi bez tih sredstava.

Na sjednici CIK-a rečeno je da budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu još nije usvojen te da samim tim nisu ni osigurana finansijska sredstva za organizaciju i provedbu lokalnih izbora 2020. godine.

Istaknuto je da su od Ministarstva finansija i trezora BiH dobili odgovor da ne može podržati zahtjev za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve za finansiranje lokalnih izbora 2020. godine.

“Najznačanije za pripremu izbora su javne nabavke. CIK je uputila najmanje sedam dopisa Ministarstvu finansija, kabinetu predsjedavajućeg, oba doma PS BiH. U svim tim dopisima je ukazivala da nije u mogućnosti pokrenuti procedure javnih nabavki. Do danas nismo zaprimili nijedan akt kojim bi se potvrdio da će sredstva biti osigurana”, kazala je predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina.

Dodala je da je predsjedavajući Savjeta ministara BIH Zoran Tegeltija poslao poruku CIK-u da nastavi sa aktivnostima i da Savjet ministara ima mogućnost da riješi problem finansiranja lokalnih izbora. Ona očekuje da će to biti sutra na sjednici.

“Rok za osiguranje novca ističe u petak. Ali postavlja se pitanje čak i kada bi sutra Savjet ministara BiH donio odluku, može li CIK provesti proces javnih nabavki odnosno nabavki glasačkih listića”, upitala je ona.

Ona je rekla da je na sutrašnjoj sjednici i Prijedlog odluke o stavljanju van snage odluke o postupanju institucija BiH u vezi s prijetnjom opasnosti po život i zdravlje zaposlenih uzrokovanih prisustvom virusa KOVID – 19, što bi značilo povratak svih uposlenika na posao.

Na sjednici je istaknuto da je za provođenje procesa javnih nabavki potrebno oko 170 dana.

Bjelica-Prutina je rekla da je CIK tražio mišljenje i od Agencije za javne nabavke u vezi sa procesom javnih nabavki. Ona je naglasila da nemaju sredstva ni zapošljavanje dodatnih osoba za provođenje izbora.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić kazala je da ukoliko sredstva ne budu osigurana, izbori će biti ugroženi, ali da za to CIK neće biti odgovoran.

“Nećemo imati privremene biračke spiskove, niti ćemo moći potpisati ugovore s dobavljačima”, kazala je ona.

Član CIK-a Ahmet Šantić kazao je, ipak, kako je sada evidentno da će termin izbora morati biti pomjeren.

(Nezavisne)

Oznake: Zoran Tegeltija