Politika 23.10.2022.

CIK se oglasio o navodu da nije utvrdio ko će biti delegati u NSRS iz reda hrvatskog naroda

ČITANJE: 1 minuta

Iz Centralne izborne komisije BiH oglasili su se o navodu da nisu odredili ko će to biti poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske z reda hrvatskog naroda. Entitetskim ustavom je obavezano da su potrebna četiri poslanika iz spomenutog naroda. CIK je jučer, 22. oktobra, utvrdio i objavio rezultate izbora, a nakon čega se pojavio navod da nije određeno koja su to četiri poslanika.

Portparol CIK-a Maksida Pirić je izjavila za Klix.ba da imaju zakonski rok od mjesec dana od Opštih izbora, koji su održani 2. oktobra, da utvrde koji su to poslanici. Kako je naglasila, to se ne određuje automatski informatičkom aplikacijom koju koriste, već se to mora ručno uraditi.

Potrebno je ostvariti uvid u rezultate izbora i ostale potrebne podatke te na osnovu toga utvrditi ko će to biti poslanici u NSRS iz reda hrvatskog naroda. To znači da će to biti poznato tokom sljedeće sedmice.

Pretpostavlja se da će to biti Anja Ljubojević i Mijo Perkunić iz SNSD-a, Diana Čekić iz PDP-a i Andrea Gajić iz koalicije Pokret za državu.

(Z.M)

Oznake: CIK BiH, NSRS