Politika 27.10.2022.

CIK UTVRDIO REZULTATE: Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske

ČITANJE: 2 minute

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine podržala je Izvještaj Glavnog centra za brojanje i utvrdila preliminarne rezultate izbora prema kojim je novi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Kandidat Milorad Dodik koji je bio u vodstvu 10. 10. ove godine, ostao je sa istim brojem glasova”, rekao je predsjednik CIK Suad Arnautović.

Ovom odlukom okončana je višednevna saga u izbornom procesu, a od današnjeg dana počinje da teče rok od tri dana za podnošenje žalbi, nakon čega će CIK proglasiti i konačne rezultate izbora.

Potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda je Ćamil Duraković, dok je potpredsjednik iz reda hrvatskog naroda Ivan Begić.

CIK BiH je raspravljala o Izvještaju Glavnog centra za brojanje u kojem su navedene brojne nepravilnosti tokom izbornog procesa, međutim članovi CIK-a su konstatovali da te nepravilnosti nisu u bitnoj mjeri uticale na konačan ishod izbora za predsjednika Republike Srpske.

Članovi CIK-a, uglavnom su podržali rad Glavnog centra za brojanje, međutim pojedinci su imali zamjerki na sam Izvještaj, koji se kako je rekla Vanja Bjelica Prutina sastoji uglavnom od tabelarnih pregleda koji ne daju odgovore na određena pitanja. Ona je bila i najoštrija u kritikama na rad Centra.

Irena Hadžiabdić, član CIK-a rekla je da izborni proces obilježen nizom manjkavosti koje se uglavnom odnose na manjkavosti tehničke prirode.

– Utvrdili smo rezultate izbora za cijelu BiH i ne znam koliko puta ponovo da brojimo, naći ćemo istu situaciju. I da poništimo rezultate, ponovo nam se isto može desiti – rekla je ona.

– Najbitnije je da li se volja birača prepravljala, a ja iz ovih nalaza nisam vidjela da nešto ukazuje na to – rekla je ona.

Hadžiabdićeva je rekla da je izborni proces obilježen nizom manjakovosti, koje se pretežno odnose na tehničku prirodu, te da su obrasci bili najproblematičniji aspekt.

– Bilo je mnogo problema sa pronalaskom materijala i uopšteno jako puno problema sa kontrolnim brojanjem. Naše kontolno brojanje je utvrdilo izbornu volju za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske i, pored haosa sa materijalom, ono što smo pronašli mogu biti utvrđeni rezultat za izbore – istakla je ona.

I Ahmet Šantić, član CIK-a rekao je da je volja birača kontrolnim brojanjem utvrđena i da nema razloga da se ne ide ka utvrđivanju rezultata.

(A. S.)