Svijet 23.12.2022.

CIKLON BOMBA PRIJETI SAD Bajden: Ovo je ozbiljna stvar

ČITANJE: 2 minute

Hiljade letova otkazane su u SAD nakon što su prognostičari upozorili na “potencijalno štetne uticaje u centralnim i istočnim” dijelovima zemlje, koji će dovesti do velikih poremećaja u putovanjima i komunalnim uslugama tokom sezone praznika.

Govoreći o potencijalnom “bombi ciklonu”, predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je u Bijeloj kući da to nije kao snježni dan kada ste bili dijete. “Ovo je ozbiljna stvar”, upozorava Bajden.

Ciklon bombe nastaju kada atmosferski pritisak vrlo brzo opadne u jakoj oluji. Prognostičari su očekivali da će se to dogoditi u blizini Velikih jezera, pojačavajući vjetrove i stvarajući mećave.

Oko 200 miliona ljudi u 48 država upozoreno je na ekstremne vremenske uslove, rekao je Bob Oravec, prognostičar Nacionalne meteorološke službe (NVS) u Koledž Parku u Merilendu.

Najmanje 4.400 letova je otkazano, navodi Rojters, što je poremetilo planove za odmor širom zemlje.

NVS navodi da će “snažna zimska oluja proizvesti široko rasprostranjene remetilačke i potencijalno štetne uticaje širom centralnih i istočnih dijelova Sjedinjenih Država”.

Predviđa se da će “rekordna hladnoća i hladnoća opasna po život nad Velikim ravnicama do petka zahvatiti istočnu polovinu nacije”, uz “značajnu kišu koja je moguća u dijelovima zapadnog Oregona i države Vašington” od četvrtka uveče.

Gradonačelnik Portlanda Ted Viler proglasio je vanredno stanje.

Kris Vos, direktor za upravljanje vanrednim situacijama u okrugu Multnomah, rekao je da je njegova najveća briga nagli pad temperature koji se očekuje u regionu gdje je niža od -4 stepena neuobičajena. Uz hladnoću vjetra, oni koji žive na ulici mogli bi da dožive temperature koje su ispod nule, rekao je Vos.

“Mislim da u mojih sedam i po godina života na sjeverozapadu Pacifika, a posebno ovdje u mojoj lokalnoj oblasti, ne sjećam se konkretnog slučaja kada bih mogao da se sjetim ovako niske temperature… Ovo apsolutno ne treba shvatati olako”, rekao je Vos.

Prema NVS-u, očekuje se da će “veliki i anomalni olujni sistem” proizvesti “mnoštvo vremenskih opasnosti do početka vikenda”, uključujući “jake snježne padavine, jake vjetrove i opasno niske temperature”.

“Na čelu impresivnog vremenskog obrasca nalazi se opasna i rekordna hladna vazdušna masa nakon snažnog arktičkog hladnog fronta koji ponire ka jugu”, navodi NSV, prenosi RTS.

Ekstremno vrijeme poklopilo se s početkom sezone prazničnih putovanja koja je postala jedna od najprometnijih u posljednjih nekoliko decenija, jer se putovanja vraćaju na nivoe od prije pandemije kovida 19.