Magazin 09.04.2016.

Ciklus filmova povodom 75 godina od početka Drugog svjetskog rata

ČITANJE: 1 minuta
jugoslovenska-kinoteka

U okviru ciklusa “Vrijeme zločina”, posvećenog obilježavanju 75 godina od početka Drugog svjetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, u Jugoslovenskoj kinoteci sutra će biti prikazani dokumentarni filmovi o zločinima počinjenim nad nedužnim stanovništvom nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.

Biće prikazani dokumentarni filmovi o logoru Jasenovac – “Jasenovac” Bogdana Žižića, “Gospa – kraljica Hrvata” Krste Škanate i “Krv i pepeo Jasenovca” Lordana Zafranovića.

Na centralnoj ceremoniji obilježavanja 75 godina od početka Drugog svjetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, u Kinoteci će sutra govoriti predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić kaže da je program “Vrijeme zločina” od 6. aprila obuhvatio dokumentarne i dugometražne igrane filmove, kao i dijelove žurnala koje su snimili okupatori.

“Izabrani filmovi koji se prikazuju u Kinoteci na najbolji način stvaraju sliku o onome što nam je bila polazna ideja, a to je da podsjetimo one koji se dugo nisu pozabavili stvarima koje nikako ne smiju da postanu prošlost, a u isto vrijeme da upoznamo one koji se do sada nisu susretali sa tim dokumentima vremena koji moraju da budu sačuvani za budućnost”, rekao je Pantelić.

Na repertoaru Jugoslovenske kinoteke u ponedjeljak, 11. aprila su filmovi “Djeca iz pakla” Suada Mrkonjića, “Evanđelje zla” Gojka Kastratovića, “Kula smrti – Stara Gradiška logor br. 5″ Vladimira Tadeja, dok će u utorak 12. aprila biti prikazan film Zdravka Šotre “Braća po materi”.

(Agencije)