Vijesti 15.08.2016.

Cilj da osobe sa intelektualnim teškoćama izađu iz pozicije pasivne i zavisne osobe

ČITANJE: 2 minute

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banjaluka započinje danas realizaciju projekta „Samozastupanje-dostojanstvo i ravnopravnost u zajednici“.

„Projekat je početak strategije kojom se unutar zajednice razvijaju uslovi za rehabilitaciju, ravnopravnost mogućnosti i socijalnu integraciju svih lica sa teškoćama u razvoju. Bitna pretpostavka za ostvarenje ovog modela rehabilitacije, (socijalnog modela) sastoji se u davanju mogućnosti izbora licima sa teškoćama u razvoju i njihovom preuzimanju odgovornosti. Ovaj pristup pruža svakoj zajednici priliku da reaguje tako što će podsticati razvoj cijele zajednice time što će svaki njen član imati važnu ulogu i što će biti poštovan“, kazali su iz Udruženja.

Kroz projekat, kako su istakli – namjera im je da se pomogne da osobe sa intelektualnim teškoćama izađu iz pozicije pasivne i zavisne osobe, da se razviju svi preduslovi za njihovo funkcionisanje u zajednici, a to podrazumijeva, između ostalog – razvijanje potrebnih vještina da osoba sa intelektualnim teškoćama bude sam svoj zastupnik onoliko koliko mu njegovo stanje dopušta i da aktivno učestvuje u životu zajednice.

– Osnovni smisao samozastupanja je razvijanje potrebnih vještina kod lica sa intelektualnim teškoćama, a njihovim osnaživanjem pripremamo ih za samostalno življenje odnosno stanovanje uz podršku. Cilj nam je da oni postanu punopravni članovi zajednice u kojoj žive sa istim pravima, odgovornostima i obavezama. Projekat podrazumijeva i rad sa roditeljima kako bi razumjeli važnost i potrebu odrasle osobe da se sama predstavlja, da sama izražava svoje želje i mišljenje, da ima svijest o svojim pravima i obavezama, da ima pravo izbora, da ima pravo na humaniji tretman i stanovanje u zajednici (stanovanje uz podršku) – zaključili su iz Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banjaluka.

Ciljna grupa projekta, koji će trajati do 15. decembra ove godine, je 20 odraslih lica sa umjerenim i težim intelektualnim teškoćama, kao i višestrukim smetnjama, u dobi od 20 do 38 godina koje čine jednu veliku i vrlo heterogenu grupu i 15 roditelja.

Grad Banjaluka podržao je realizaciju projekta „Samozastupanje-dostojanstvo i ravnopravnost u zajednici“.