CILJ POVEĆANJE OBIMA I KVALITETA STATISTIČKIH PODATAKA Anketari stižu u 30.000 domaćinstava u Srpskoj

Tri statističke institucije u BiH danas počinju sa velikom anketom koja će obuhvatiti skoro 60.000 domaćinstava, a cilj je da se poveća obim i kvalitet statističkih podataka, kao i njihovo dalje usklađivanje sa EU standardima.

Planirano je da anketari posjete, tokom prvog kvartala, 81.468 stambenih jedinica, odnosno 57.029 domaćinstava u BiH, a provjeravaće promjene koje su se u posljednjih deset godina dogodile u domaćinstvima.

U Agenciji za statistiku BiH naglasili su da će statističke institucije u BiH prvi put nakon deset godina dobiti novi okvir uzorka za statistička istraživanja bazirana na domaćinstvima, a u Zavodu za statistiku Srpske kažu da će u prvom kvartalu anketiranja, koji počinje 17. septembra i traje 22 dana, biti obuhvaćeno oko 30.000 domaćinstava u 51 jedinici lokalne samouprave.

– Upitnik ima 13 pitanja koja se, između ostalog, tiču imena i prezimena, pola, datuma rođenja, zatim pitanja o statusu objekta, broju članova, starosnoj strukturi, obrazovnim karakteristikama. Prikupljeni podaci o domaćinstvima su povjerljivi i koristiće se isključivo za statističke svrhe, a u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske – naglasili su za “Glas Srpske” u republičkom zavodu.

Posljednji popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH u oktobru 2013. godine protekao je uz velike probleme, od kojih neki još nisu riješeni. Sve je rezultiralo time da je i Srpska, nezadovoljna načinom na koji je Agencija za statistiku BiH obradila podatke, krajem 2016. godine objavila svoje podatke.

Popisivači bi ponovo, prema posljednjim najavama, trebalo da izađu na teren 2020. i 2021. godine, a niko sa sigurnošću još ne može da kaže kako će se stvari odvijati jer još nije stavljena tačka na određene nesuglasice.

Prema podacima Agencije za statistiku, u BiH je 2013. godine popisano 3.531.159 stanovnika, dok je na teritoriji Srpske, prema podacima koje je objavio njen statistički zavod, te godine živjelo 1.170.342 stanovnika.

(Glas Srpske)

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog