Biznis 27.09.2018.

CILJ ZAPOŠLJAVANJE I PODIZANJE PRIVREDNIH AKTIVNOSTI Gradske podsticaje dobilo 49 privrednika

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Igor Radojičić dodijelio je danas ugovore o podsticajima, u okviru linije, namijenjene za nabavku osnovnih sredstava i prekvalifikaciju. Podsticaje je dobilo ukupno 49 privrednika, za šta je iz budžeta izdvojeno oko 620.000 KM.

– Uz pomoć ovih podsticaja, trebalo bi da se riješi radni status i zaposli 252 nova radnika. U isto vrijeme, kroz proces prekvalifikacije, biće podržano osam privrednih subjekata koji će dobiti ukupno 100.000 KM i 41 kroz nabavku osnovnih sredstava u ukupnom iznosu od 520.000 KM. – kazao je Radojičić.

On je naglasio da je osnovni cilj ovih podsticaja novo zapošljavanje i podrška podizanju privrednih aktivnosti na području Banja Luka, ističući da su ove linije subvencija predložene i od gradskog Savjeta za privredu, u čijem radu učestvuju brojni privredenici.

Prema njegovim riječima, najveći interes iskazan je za liniju za sufinansiranje dijela troškova nabavke osnovnih sredstava, pošto je za ove subvencije konkurisalo više od stotinu privrednika.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je na javni poziv bilo prijavljeno više aplikanata nego što je dodijeljeno sredstava.

-To govori da ćemo zadržati ovaj program, uz dopune prema inicijativi privrednika – naveo je Komljenović.

On je kazao da je posebno značajno i to što se, zahvaljujući ovim subvencijama, pomaže zanatskom sektoru.

-Kroz liniju nabavke opreme, podržali smo i dva stara zanata i to obućarski i vunovlačara, koji je ujedno i jedini u Banjoj Luci – zaključio je Komljenović.

Aleksandar Kecman iz firme „Kelman d.o.o“, koji je dobio subvenciju,  kazao je da posluju u oblasti metalnih konstrukcija, a od Grada su dobili 20.000 KM za nabavku opreme i zapošljavanje nova tri radnika.

-Konkretno, sredstava ćemo iskoristiti za nabavku mašine za lasersko rezanje metala – kazao je Kecman i dodao da su i prošle godine dobili podsticaj za prekvalifikaciju jednog radnika.

Kako je najavljeno, u ponedjeljak će gradske podsticaje, po prvi put, dobiti i šest srednjih škola za opremanje kabineta za izvođenje praktične nastave.