Vijesti 18.01.2021.

“ČINIM ONO ŠTO MI NALAŽE SAVJEST”: Zlatko Topčić podnio ostavku u Upravnom odboru BHRT-a

ČITANJE: 1 minuta

Književnik Zlatko Topčić podnio je ostavku u Upravnom odboru BHRT-a, piše “Klix.ba”.

On je na svom Tviter nalogu napisao da su razlozi za ovakav potez nedostatak sjednica Programskog vijeća BHRT-a, ali i ukidanja dokumentarnog i dramskog programa BH Radija 1.

Topčić je za Klix.ba rekao kako ne želi davati privid legaliteta sabotažama onih koji su “apsolutno nedostojni funkcija koje obnašaju”.

“U nemogućnosti da iznosim stav tamo gdje mi je obaveza, kao član Vijeća, iznio sam ga tamo gdje imam pravo, kao građanin, na Twitteru. U julu sam reagovao na difamiranje Miralema Ovčine i Mirze Skenderagića, vrhunskih profesionalaca čiji je jedini grijeh bio u tome da su o genocidu u Srebrenici progovorili na ‘neljubazan način'”, rekao je Topčić.

Dodaje kako je javni servis otet od građana, te je pao u ruke onih “koji su ga u ratu rušili s vana, a sada to preglasavanjem čine u miru – iznutra”.

“Ne uobražavam da će moja gesta nešto promijeniti, ni da će iko biti na gubitku. Ni ja, ni pogotovo BHRT. Samo činim ono što mi nalaže savjest, a oni neka čine ono što im nalažu stranke koje su ih instalirale da provode politiku primitivizma, opstrukcije i razdora. Ne mogu učiniti ništa više ni išta manje osim da s gorčinom kažem: ‘Bez mene!'”, zaključio je Topčić.

(N.S)