Politika 06.02.2023.

“ČINJENICE UTVRĐENE I NEPROMJENJIVE”: Ambasada SAD o Markalama i stavu predsjednika Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Napad na pijacu Markale 5. februara 1994. godine bio je besmislen čin nasilja nad civilima i ratni zločin koji su počinile snage Vojske Republike Srpske (VRS) prilikom opsade grada Sarajeva, navodi se u reakciji iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini.

– Činjenice o napadu na Markale su dobro utvrđene i nepromjenjive – podvukla je Ambasada SAD u objavi na Twitteru.

Dodaje se da “laži i dezinformacije o ovom ili drugim ratnim zločinima koji su se dogodili tokom rata 1992-1995. ponovo traumatiziraju žrtve i njihove porodice i potkopavaju pomirenje i međusobno razumijevanje”.

Reakcija američke ambasade u BiH uslijedila je nakon što se predsjednik RS Milorad Dodik oglasio na svom Twitter profilu.

– Lažni visoki predstavnik na obilježavanju lažima opisanog zločina. Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad-tad. Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje Republike Srpske. To je istina koju niko ne može negirati. Christian Schmidt je tada podržao bombardovanje Republike Srpske, koje je sprovedeno bez odluke Vijeća sigurnosti UN – napisao je Dodik.

Iz Tužilaštva BiH poručivali su kako će pratiti izjave u javnosti u vezi s negiranjem zločina te shodno tome reagirati. Sada se čeka reakcija Tužilaštva koje vodi Milanko Kajganić, piše faktor.ba.

(SB)

Oznake: ambasada SAD