Vijesti 15.11.2015.

Cipele i svijeće za sjećanje na žrtve udesa

ČITANJE: 2 minute
Cipele i svijece
Prikazi saobraćajnih nesreća, sirene, dolazak Službe hitne pomoći, policijske i vatrogasne patrole, unesrećni na ulici kao i njihovo spasavanje bili su dio današnjeg performansa koji su izveli članovi Crvenog krsta pred brojnim prolaznicima u centru Banjaluke.

Performans je izveden u znak obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, koji se ove godine obilježava pod sloganom “Vrijeme je da se sjetimo – reci NE nezgodama na putevima”.

Tim povodom bio je obustavljen saobraćaj na ukrštanju ulica Kralja Petra I Karađorđevića i Milana Tepića od 11 do 13 časova. Upaljene su i svijeće i položen vijenac u obliku broja 131, koji predstavlja broj smrtno stradalih na području Republike Srpske tokom prethodne godine.

-Cilj je da svi zastanemo i pogledamo na posljedice ponašanja u saobraćaju, ali i da sami na sebe djelujemo, kako bismo se odgovorno ponašali u saobraćaju, jer prije svega moramo mi da budemo odgovorni, pa onda i da utičemo na druge učesnike u saobraćaju kako bismo smanjili broj žrtava-  kazala je Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza u Vladi RS.

Podršku ovoj akciji dali su i učnici Srednje tehničke škole, koji su zajedno sa profesorima postavili 131 par obuće ispod kojih su se nalazile dirljive poruke poput “Ne brže od života”, “Otišao si prerano”, “Nismo te zaboravili”, koje nose i više nego simboličnu i potresnu poruku kako bi svim sugrađanima skrenule pažnju kakve posljedice nose saobraćajni udesi.

Anja Jurić, učenica, kaže da su uložili mnogo truda kako bi osmislili ove poruke, ali da su tokom rada bili potreseni, jer su imali tačne inforamcije o broju stradalih.

-Ovo je dan kada se saosjećamo sa porodicama stradalih, dan kada svi treba da se zapitamo da li dovoljno radimo da saobraćajnih nezgoda bude manje- rekao je Milija Radović iz Agencije za bezbjednost saobraćaja.

(NN)