Vijesti 10.04.2016.

Cipele ili patike: Obuću novinara procjenjuje obezbjeđenje NSRS

ČITANJE: 2 minute
patike
Cipele ili patike? Nedavno donesenim Pravilnikom o javnosti rada Narodne skupštine, između ostalog, predviđeno je da predstavnici medija, pri ulasku u zgradu, ne smiju nositi šortseve, helanke, previše usku ni providnu odjeću, čarape sa nogavicama različitih dezena, dizajna i boja, kao ni papuče ni patike.

I ne bi tu bilo ništa sporno, da zbog proizvoljne procjene obezbjeđenja, šta su ciple, a šta patike, novari i snimatelji nisu vraćani sa ulaza.

“Ja sam evo pristao da donesem od cipela sa kojima sam i došao, da su to cipele, evo proizvođač kaže da su to cipele koje su napravljene za kišu i za sunce. Ali očigledno kriterijumi koji su ovdje, ne odgovaraju kriterijumima ovih koji su napravili cipele”, rekao je novinar “Nezavisnih novina” Dejan Šajinović.
Dejan je sedam godina pratio rad Parlamenta i sad kaže da više neće dolaziti jer mu ne pada na pamet da kupuje nove cipele. U Skupštini tvrde da je Pravilnik rađen po uzoru na one u regionu i zemljama Evropske unije, međutim, demantuju ih slike iz Evropske komisije.

Genralni sekretar, Marko Aćić, kaže da Pravilnik nije tako rigorozan.

“Mislim da ulazak u Parlament i izvještavanje iz Parlamenta neće narušiti slobodu vašeg odijevanja i obuvanja. Može proći nešto približno cipelama. Niko od vas ne traži lakovane ciple i mislim da se možete prilagoditi”, rekao je generalni sekretar NSRS Marko Aćić.

Opet se vraćamo na Dejana s početka priče kome i dalje nije jasno zašto njegove cipele nisu zadovoljile kriterijume ako već može da prođe nešto ‘približno’.

Sudeći prema dosadašnjoj praksi, teško da ozbiljniji dres kod može da pomogne radu Skupštine. Novinari podsjećaju na brojne usvojene zaključke koji nisu ispoštovani kao i na sve češće usvojene zakone koji fijasko dožive na Ustavnom sudu.

(ATV)