Vijesti 06.09.2015.

Cipras: Vlada će biti formirana

ČITANJE: 1 minuta
aleksis-cipras

Bivši grčki premijer Aleksis Cipras umanjio je danas strahovanja da bi prijevremeni izbori, koji su zakazani za dvije sedmice, mogli donijeti rezultate bez jasnog pobjednika, ističući da ima dovoljno neodlučnih glasača koji bi mogli donijeti pobjednika.

“Trenutno ima 25 do 20 odsto neodlučnih glasača. Jednostavno, to znači da stranka koja osvoji najviše glasova, ukoliko nema prostu većinu u parlamentu, da će biti veoma blizu toga, tako da će Vlada biti formirana”, ocjenjuje Cipras.

Cipras je podnio ostavku prošlog mjeseca kako bi bili raspisani prijevremeni izbori na kojima se nada da će dobiti novi mandat za sprovođenje reformi dogovorenih u zamjenu za finansijsku pomoć vrijednu 86 milijardi evra.

Međutim, prema rezultatima posljednjih anketa, vođstvo njegove stranka “Siriza” nestalo je u proteklih nekoliko dana. “Siriza” sada ima gotovo istu podršku kao i njihov glavni rival konzervativna “Nova demokratija”.

Mogućnost rezultata bez jasnog pobjednika izbora nakon izbora zakazanih za 20. septembar izaziva bojazan od dodatne političke nestabilnosti u Grčkoj.

(Agencije)