CISTERNE JOŠ SAMO OVO LJETO Mještani Česme i Jagara dobijaju vodovod

Do kraja godine trebalo bi da počne izgradnja vodovoda za više dijelove naselja Česma i Jagare, što će poslije više decenija omogućiti stabilno vodosnabdijevanje stanovnika u ovim dijelovima grada.

Ovo je saopšteno je iz Gradske uprave, a gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se radi o dva velika projekta, koji već godinama čekaju na realizaciju i da se nada da će stanovnici ovih naselja već od sljedeće godine imati bolje uslove za život.

Naglasio je da je za realizaciju dva projekta vodosnabdijevanja  u ovim naseljima, Vlada RS obezbijedila million maraka. Od toga, 400.000 KM biće upotrebljeno za radove u Česmi.

Kako ističu u Odjeljenju za komunalne poslove, u toku je izrada glavnog projekta treće i četvrte visinske zone za vodovodnu mrežu u Česmi.

Projekat obuhvata izgradnju rezervoara za potrošače u najvišoj, odnosno četvrtoj zoni,  pri čemu je planirano da se do kraja jula ove godine pribavi projektna dokumentacija i krene u realizaciju.

Izgradnjom ovog rezervoara stvoriće se preduslovi da se naredne godine krene u izgradnju kompletnog sistema vodosnabdijevanja viših zona naselja Česma i Krčmarice. Budućom mrežom biće pokriveno područje koje trenutno pokriva više od 500 domaćinstava u trećoj i četvrtoj zoni vodosnabdijevanja.

Drugi dio sredstava, u iznosu od 600.000 KM, biće upotrebljen za izgradnju primarnog dijela vodovodnog sistema u Jagarama, što podrazumijeva dva rezervoara, dvije pumpne stanice, te dovodne i potisne cjevovode.

Inače, dolaskom ljetnjih mjeseci, građani viših dijelova ovih naselja, kubure sa nedostatkom vode i voda im se doprema u cisternama.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun, kazao je da vodu za više djelove grada gdje postoje problemi sa vodosnabdijevanjem dopremaju cisterne preduzeća „Eko-euro tim“ i „Vodovod“, a po potrebi su tu i banjalučki vatrogasci.

On dodaje da je za sufinansiranje troškova isporuke vode ove godine u gradskom budžetu planirano 50.000 KM.

(Srpskainfo)

Banjalučka hajdučica i odmetnica: Mara Grdonjić

“Odmetnu se odmetnica Mara Preko Bajne luke u hajduke Devet godin’ arambaša bila Kad deseta godina nastupila Podigla se četa Bajnolučka Da ufati odmetnicu Maru, Ufatiše odmetnicu Maru, Pokloniše paši bajnolučkom. Dilber Maru na čengel metnuše…” Srpska je ovo narodna pjesma “Odmetnica Mara”, koju je prvi put zabilježio Vuk Karadžić i objavio u knjizi “Narodne

Januarski računi za struju šokirali građane

Brojni građani žale se da su im računi za potrošenu električnu energiju u januaru izuzetno veliki. Jedan Banjalučanin tvrdi da je nemoguće da je u januaru potrošio 170 maraka, a tvrdi da se ne grije na struju. Drugi sumnjaju da brojilo nije očitano kada je trebalo, a neki vjeruju da se radi o naknadi za

Vrtić u Domu “Rada Vranješević” vrata otvara u junu

Vrtić u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, čija adaptacija i rekonstrukcija počinju u martu, trebalo bi da bude otvoren u junu, rekao je Vladimir Kajkut, direktor Doma. Prema njegovim riječima, u toku je postupak raspisivanja tendera za izvođenje radova na adaptaciji vrtića u sklopu Doma, za šta je Vlada RS

Izgradnja četiri HE na Vrbasu čeka Ruse

Izgradnja četiri kaskadne hidroelektrane (HE) na donjem toku rijeke Vrbas kod Laktaša, usaglašena u septembru prošle godine, još nije počela, potvrdili su nam u Ministarstvu energetike i rudarstva RS. Podsjećanja radi, najavljeno je da će ruski partner, firma “Rakurs” iz Peterburga, doći da obavi istraživanja, međutim, iz Ministarstva nam je potvrđeno da još niko nije

BOMBAŠ PRED VRATIMA SLOBODE Centar za socijalni rad: Porodica umanjuje teško duševno stanje Stevanovića

Centar za socijalni rad Banjaluka (CSR) utvrdio je da članovi porodice bombaša Željka Stevanovića, koji je osuđen na prisilno liječenje zbog ubistva Bore Topića, vozača “Autoprevoza”, imaju sklonost ka idealizaciji porodičnih odnosa, te da minimiziraju teško duševno stanje u kojem se nalazi Stevanović, saznaje Srpskainfo. U CSR su ujedno zaključili da, obzirom da nisu u