CISTERNE JOŠ SAMO OVO LJETO Mještani Česme i Jagara dobijaju vodovod

Do kraja godine trebalo bi da počne izgradnja vodovoda za više dijelove naselja Česma i Jagare, što će poslije više decenija omogućiti stabilno vodosnabdijevanje stanovnika u ovim dijelovima grada.

Ovo je saopšteno je iz Gradske uprave, a gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se radi o dva velika projekta, koji već godinama čekaju na realizaciju i da se nada da će stanovnici ovih naselja već od sljedeće godine imati bolje uslove za život.

Naglasio je da je za realizaciju dva projekta vodosnabdijevanja  u ovim naseljima, Vlada RS obezbijedila million maraka. Od toga, 400.000 KM biće upotrebljeno za radove u Česmi.

Kako ističu u Odjeljenju za komunalne poslove, u toku je izrada glavnog projekta treće i četvrte visinske zone za vodovodnu mrežu u Česmi.

Projekat obuhvata izgradnju rezervoara za potrošače u najvišoj, odnosno četvrtoj zoni,  pri čemu je planirano da se do kraja jula ove godine pribavi projektna dokumentacija i krene u realizaciju.

Izgradnjom ovog rezervoara stvoriće se preduslovi da se naredne godine krene u izgradnju kompletnog sistema vodosnabdijevanja viših zona naselja Česma i Krčmarice. Budućom mrežom biće pokriveno područje koje trenutno pokriva više od 500 domaćinstava u trećoj i četvrtoj zoni vodosnabdijevanja.

Drugi dio sredstava, u iznosu od 600.000 KM, biće upotrebljen za izgradnju primarnog dijela vodovodnog sistema u Jagarama, što podrazumijeva dva rezervoara, dvije pumpne stanice, te dovodne i potisne cjevovode.

Inače, dolaskom ljetnjih mjeseci, građani viših dijelova ovih naselja, kubure sa nedostatkom vode i voda im se doprema u cisternama.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun, kazao je da vodu za više djelove grada gdje postoje problemi sa vodosnabdijevanjem dopremaju cisterne preduzeća „Eko-euro tim“ i „Vodovod“, a po potrebi su tu i banjalučki vatrogasci.

On dodaje da je za sufinansiranje troškova isporuke vode ove godine u gradskom budžetu planirano 50.000 KM.

(Srpskainfo)

RODITELJI BRANE PREDŠKOLSKU USTANOVU Vrtić pred zatvaranjem zbog svađe vlasnika obdaništa i objekta

Privatna predškolska ustanova „Vrtić Naš“ na Petrićevcu, prema rješenju Ministarstva prosvjete, u ponedeljak bi trebalo da prestane sa radom, čemu se roditelji oštro protive. Višemjesečne nesuglasice vlasnika vrtića Marinja Hrnjeza i vlasnika prostora u Ulici Ivana Gorana Kovačića Svetozara Nišića, gdje je smještena ova ustanova, a koji su ove sedmice zbog fizičkog obračuna završili čak

ZAVRŠNICA Berlok i Đanesi u finalu Srpska opena

Ovogodišnje izdanje teniskog čelendžer turnira u Banjaluci došao je u samu završnicu. Veteran Karlos Berlok i Alesandro Đanesi izborili su finalni meč pobjedama od 2:0 u polufinalu. U italijanskom derbiju, Alesandro Đanesi bio je bolji od Filipe Baldija, po setovima 7:6, 6:4. U drugom polufinalu, iskusni Argentinac Karlos Berlok pobjedio je Francuza Tatlota, po setovima

SVIH UZRASTA “Rolerijada” u Banjaluci okupila više od 200 učesnika

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić otvorio je danas “Banjalučku rolerijadu”, koja je okupila više od 200 učesnika svih uzrasta. Amidžić je zahvalio Školi sporta “Zvjezdica” na trudu da se u Banjaluci prvi put organizuje ova manifestacija, navodeći da su najljepši događaji u gradu oni koji okupljaju najmlađe i podstiču ih da se bave sportom. “Ovo

ČUBRILOVIĆ: DNS vodi politiku principijelnosti i kompromisa

Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora DNS-a Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je “politika principijelnosti, razumijevanja i kompromisa te stranke jedini put ka zacrtanom cilju Republike Srpske i BiH prema članstvu u EU”. Čubrilović je rekao novinarima da će DNS s ciljem zaštite takve politike pokušati da na predstojećim izborima osvoji što više mandata

Osveštana crkva u naselju Šargovac

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju povodom osveštanja Crkve Svetog arhangela Mihaila u banjalučkom naselju Šargovac, a svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović. Svetu arhijerejsku liturgiju vladika Jefrem služio je sa više vladika i uz sasluženje sveštenstva i đakona Eparhije banjalučke. Predsjednik Republike