CISTERNE JOŠ SAMO OVO LJETO Mještani Česme i Jagara dobijaju vodovod

Do kraja godine trebalo bi da počne izgradnja vodovoda za više dijelove naselja Česma i Jagare, što će poslije više decenija omogućiti stabilno vodosnabdijevanje stanovnika u ovim dijelovima grada.

Ovo je saopšteno je iz Gradske uprave, a gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se radi o dva velika projekta, koji već godinama čekaju na realizaciju i da se nada da će stanovnici ovih naselja već od sljedeće godine imati bolje uslove za život.

Naglasio je da je za realizaciju dva projekta vodosnabdijevanja  u ovim naseljima, Vlada RS obezbijedila million maraka. Od toga, 400.000 KM biće upotrebljeno za radove u Česmi.

Kako ističu u Odjeljenju za komunalne poslove, u toku je izrada glavnog projekta treće i četvrte visinske zone za vodovodnu mrežu u Česmi.

Projekat obuhvata izgradnju rezervoara za potrošače u najvišoj, odnosno četvrtoj zoni,  pri čemu je planirano da se do kraja jula ove godine pribavi projektna dokumentacija i krene u realizaciju.

Izgradnjom ovog rezervoara stvoriće se preduslovi da se naredne godine krene u izgradnju kompletnog sistema vodosnabdijevanja viših zona naselja Česma i Krčmarice. Budućom mrežom biće pokriveno područje koje trenutno pokriva više od 500 domaćinstava u trećoj i četvrtoj zoni vodosnabdijevanja.

Drugi dio sredstava, u iznosu od 600.000 KM, biće upotrebljen za izgradnju primarnog dijela vodovodnog sistema u Jagarama, što podrazumijeva dva rezervoara, dvije pumpne stanice, te dovodne i potisne cjevovode.

Inače, dolaskom ljetnjih mjeseci, građani viših dijelova ovih naselja, kubure sa nedostatkom vode i voda im se doprema u cisternama.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun, kazao je da vodu za više djelove grada gdje postoje problemi sa vodosnabdijevanjem dopremaju cisterne preduzeća „Eko-euro tim“ i „Vodovod“, a po potrebi su tu i banjalučki vatrogasci.

On dodaje da je za sufinansiranje troškova isporuke vode ove godine u gradskom budžetu planirano 50.000 KM.

(Srpskainfo)

DAVOR DRAGIČEVIĆ: “Sve ima granice strpljenja, pa i moje srce!”

Pjesma „Klinac u getu“ i večeras je odjekivala centrom Banjaluke, gdje je održan 240. skup „Pravda za Davida“. Okupljeni su na još jednom mirnom protestnom okupljanju zapalili svijeće za ubijenog mladića i poručili da ostaju uz Davora Dragičevića, te da će u borbi za istinu i pravdu biti istrajani. – Sutra je 21. novembar, ko

Obnova semafora kod Banskog dvora

Na raskrsnici kod Banskog dvora, sutra će biti isključen semafor od deset do 12 časova radi montaže novog semaforskog kontrolera. – Inače, proteklog vikenda na ovoj raskrsnici izvršena je zamjena kompletne semaforske opreme novom, tako da je za sutra preostalo još da se montira ovaj uređaj – rekli su u Gradskoj upravi. (Srpskainfo)