Biznis 24.01.2016.

“Čitač misli”: Pravi se uređaj za komunikaciju mozga i računara

ČITANJE: 1 minuta
mozak
Naučnici američke vojske rade na razvoju implantata za ljudski mozak, koji bi računarima omogućio direktnu komunikaciju sa ovim organom.

 

Cilj implantata jeste upravljanje računarima uz pomoć misli, i učitavanje podataka sa mozga direktno u kompjutersku memoriju.

Kako su izjavili iz američke Agencije za razvoj napredne odbrambene tehnologije (DARPA), sadašnji način komunikacije između čovjeka i računara je prespor, a uz pomoć implantata razmena podataka bi bila mnogo brža.

– Zamislite samo šta bi ova tehnologija mogla da nam omogući. Na primjer, vojnici na terenu ne bi morali ručno da unose koordinate za vazdušnu pomoć- objasnio je glavni inženjer na ovom DARPA-inom projektu, Filip Alvelda.

Osim vojne primjene, Alveda ističe kako bi ova tehnologija jednog dana možda mogla da vrati vid slijepim osoba, tako što bi videomaterijal koji snime kamere bio direktno prenošen u mozak.

Još uvek nije otkriveno po kom principu bi funkcionisao ovaj uređaj, ali iz DARPA-e javljaju kako će detalji biti iznijeti sredinom februara.

(Klix.ba)