Magazin 29.01.2016.

Citati velikana koji su govorili o srpskoj hrabrosti, duhovnosti i želji za slobodom

ČITANJE: 3 minute
srpstvo
Pročitajte šta su to o Srbima govorili svjetski velikani.
 • Došli smo sa malo poštovanja za njih, a vraćamo se puni divljenja. Vidjeli smo narod miran, samopouzdan, rodoljubiv. Našli smo najbolje vojnike na svijetu, hrabre, poslušne, trezvene, voljne da žrtvuju život za zemlju i nacionalnu ideju. 

Norveški pukovnik Karsten Angel

 

 • Kao i danas, tako i po vizantijskim izvorima koji su uvijek strogo ocjenjivali Slovene, hrabrost je bila istaknuta vrlina Srba. Istorija priča o mnogim srpskim ljudima koji su se snagom, hrabrošću i požrtvovanošću pokazali dostojnim mjesta pored heroja svih naroda.

Feliks Kanic, putpoisac

 

 • U Srbiji i Crnoj Gori viđa se vandredno veliki broj lijepih žena. Sa čuđenjem ćete naći u bijedi i prljavštini jedne brdske kolibe žene klasične ljepote. Neuporediv je slobodan, veliki pogled tamnih očiju između dugih trepavica, a ispod oštro izrazitih obrva. Između usana lijepo izvijenih, svijetle se pravilni, blješteći bijeli zubi. Lice je obavijeno tamnim talasima kose koja se povija.

Fridrih Vališ 

 

 • Srpski vojnik je nepobjediv. Ne možemo ništa protiv Srba. Srpski seljak je bez poroka, nježan i velikodušan. Srpski vojnik stalno odnosi pobjedu zato što je finiji, inteligentniji, disciplinovan i visokog morala.

Džavid-paša, turski zapovjednik Bitolja

 

 • Vi ne polazite ni na italijanski, ni na ruski, ni na francuski front. Vi polazite u borbu protiv jednog novog neprijatelja, opasnog, žilavog, hrabrog i oštrog. Vi polazite na srpski front i Srbiju, a Srbi su narod koji voli slobodu i koji se bori i žrtvuje do posljednjeg. Pazite da vam ovaj mali neprijatelj ne pomrači slavu i ne kompromituje dosadašnje uspjehe.

Njemački general, federmaršal August fon Mekenzi

 

 • Nasilje velikih i moćnih često zna da se okrene protiv njih. Najbolji primjer da se ne treba iživljavati nad malima jeste primjer malog srpskog naroda koji je stavio tačku na jednu carevinu, koja je trajala skoro hiljadu godina- Habzburšku. 

Isidora Dankan

 

 • Simpatičan svijet ti Srbi. Rijedak osjećaj za gostoprimstvo i povjerljiva prisnost koja krasi samo one što znaju da budu izvrsni prijatelji. 

Žan-Pol Belmondo

 

 • Važno je da jedan narod kroz sve vijekove brojnih iskušenja zadrži svoj urođeni temperament i svoju tradicionalnu simboliku. Srbi su kao malo ko u ovom dijelu Evrope u tome i uspjeli. 

Franc List

 

 • Srbi imaju mnogo toga zajedničkog sa Škotima. Vijerni su svojoj tradiciji i duboko je poštuju. Mogli bi i stotinu godina da žive pod nečijom paskom, ali ne bi zaboravili svoj identitet. Posjeduju izuzetnu gostoprimljivost i vole sve koji ih posjećuju. S druge strane, isto su tako tvrdoglavi i teško mijenjaju mišljenje, a prema ženama ne pokazuju preteranu nježnost. 

Šon Koneri

 

 • Gospodo, ne zavaravajte se! Srbi ne ljube one koji ih drže pod jarmom. Nemam povjerenja u Srbe i njihove vođe, čak i kad mi ovdje, u Beču, ljube skute. Nemam vjere u njih, ali su mi potrebni. 

Marija Terezija

 

 • Srpska epska književnost je biser u evrposkoj riznici, koju će njemački pjesnici tek otkrivati u narednim stoljećima. Divim se tim čvrsto izvajanim likovima i karakterima protkanim onim dubokim, doslijednim osobinama, koje zaslužuju poštovanje zbog vijernosti sebi i neodstupanja od svoje vjere u ideje i zavještanja svojih predaka. 

Johan Volfgang Gete

 

 • Nemojte dozvoliti da vaša lijepa duša propadne u đubretu. Ja vjerujem u budućnost vašeg naroda. Duh Kosova, Karađorđa, Kumanova i Kajmakčalana ponovo će se probuditi. Mora se, međutim, brzo probuditi. Sudbina vam je u vlastitim rukama: blistava budućnost ili ponovo ropstvo!

Arčibald Rajs

(Opanak.rs)