Politika 19.10.2022.

CITIRALI “DUBIOZU KOLEKTIV”: Poslanici EP raspravljali o kandidatskom statusu BiH

ČITANJE: 2 minute

Evropski parlament je na današnjoj sjednici u Strazburu razgovarao na temu “Odnosi EU – Zapadni Balkan, u svjetlu novog paketa proširenja” prilikom čega su se dotakli i Bosne i Hercegovine koja je nedavno dobila preporuku Evropske komisije.

Kandidatski status koji bi BiH trebalo da dobije u decembru kada će Evropsko vijeće o tome glasati, došlo je uz značajne uslove, a poručeno nam je da moramo nastaviti da radimo i na 14 Prioriteta EK, koje su nam ranije postavili.

Na sjednici se danas kao ključna poruka moglo čuti da se ne smije odugovlačiti sa kandidatskim statusom te da EU mora ispuniti obećanja koja je dala BiH, ali i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Poslanica Irena Joveva, zastupnica Republike Slovenije u Evropskom parlamentu govorila je upravo o tome citirajući Dubiozu kolektiv koji kažu “Prazna obećanja su najbolja reklama”. Time je pozvala zemlje članice EU i kolege zastupnike da prestanu sa lažnim i neispunjenim obećanjima i da drže do toga što obećaju zemljama kandidatima.

“Uz to, potrebno je i u svojoj kući, Evropskoj uniji, biti jednako strog prema zemljama članicama, koje su se odmakle od vladavine prava, slobode medija, ljudskih prava i demokratskih vrijednosti. Dragi prijatelji, vi pripadate ovdje zajedno jednako kao i svi mi”, rekla je ona.

Naglasila je značaj proširenja i činjenicu da građani zemalja Zapadnog Balkana nisu niti malo manje Evropljani nego nego bilo ko drugi ko dijeli prostor Evropskog parlamenta s njom.

U debati je učestvovao i komesar EU za proširenje, Oliver Varhelyi.

“Nakon parlamentarnih izbora u BiH mi očekujemo da zakonodavci i vlada na svim razinama se uključe u formiranje vlasti, Evropsko vijeće će odlučiti na kraju o kandidatskom statusu, a Komisija nastavlja pratiti provedbu 14 ključnih prioriteta na osnovu onoga što se vidi na terenu”, rekao je on.

Važna poruka sa današnje sjednice je i da političari u BiH moraju biti ti koji će povesti državu u EU ispunjavanjem obećanja i uslova koji su stavljeni pred njih.

Među parlamentarcima je bilo i onih koji su negodovali zbog pozitivne retorike o kandidatskom statusu BiH. Hrvatski zastupnici su insistirali na tome da su Hrvati u BiH politički diskriminisani, dok je jedan od desničara iz stranke Marine Le Pen rekao i da BiH vode džihadisti, prenosi Klix.

(SB)