Vijesti 14.03.2016.

Civili na meti terorizma: NATO, EU i SAD osudili teroristički napad u Ankari

ČITANJE: 2 minute
turska teroristicki napad
Zvaničnici NATO-a, Evropske unije, SAD-a i drugih organizacija i zemalja najoštrije su osudili teroristički napad u kojem su u centru Ankare ubijene najmanje 34 osobe.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u pisanom saopćenju osudio teroristički napad automobil-bombom u centru Ankare i uputio poruke sućuti i podrške Turskoj i njenom narodu.

– Ovakvi brutalni napadi nikako i ničim ne mogu biti opravdani. Svi saveznici u NATO-u solidarišu se sa Turskom i odlučni smo u nastavku borbe protiv terorizma- poručio je Stoltenberg.

Teroristički napad osudilo je i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a, a portparol John Kirby je poručio da će Washington i dalje biti turski saveznik u borbi protiv terorizma.

Najoštrije osude napada i poruke podrške Turskoj i njenom narodu uputili su i najviši zvaničnici Evropske unije.

Visoka komesarka za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i član Evropske komisije zadužen za proširenje Johannes Hahn su u zajedničkoj izjavi poručili da EU dijeli bol turskog naroda i izražava podršku turskim vlastima u borbi protiv terorista koji su ponovo izveli napad u srcu Ankare.

– EU će uvijek biti uz žrtve ovakvih podlih terorističkih napada. Ponavljamo svoju datu riječ da ćemo raditi na intenziviranju međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma kao prijetnje globalnom miru i sigurnosti- navodi se u saopćenju.

Teroristički napad u Ankari osudili su i najviši zvaničnici Francuske, Ukrajine, Rusije, Austrije i drugih dijelova svijeta.

Najmanje 34 osoba su poginule, a 125 ranjeno u eksploziji automobila bombe u samom centru Ankare. Eksplozija je odjeknula u 18.45 sati po lokalnom vremenu u kvartu Kizilay u neposrednoj blizini autobuske stanice.

– Teroristički napad izveden je aktiviranjem automobila bombe u pokretu na autobuskoj stanici u kvartu Kizilay u Ankari. Meta napada su bili civili koji su čekali autobus na stanici. Najoštrije osuđujemo taj podli čin. Ponovo poručujemo da oni koji stoje iza ovog napada neće uspjeti u svojim ciljevima- kazao je turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala.

Naglasivši da je istragom već prikupljeno dosta dokaza, Ala je kazao da će ima odgovornih za napade objaviti tek po završetku istrage, a da se nada da će to biti već sutra.

(Klix)