Vijesti 10.02.2016.

Civilna zaštita Banjaluka upozorava: Sklonite stvari sa balkona, vjetar moguć i popodne

ČITANJE: 1 minuta
palo drvo
Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Gradske uprave Banjaluka poziva stanovništvo na oprez zbog prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prema kojoj se, na području Banjaluke očekuju jak vjetar i obilnije kiše, koje mogu dovesti do porasta manjih vodotokova bujicnog karaktera.

Istovremeno, apeluju na sugrađane da na svojim balkonima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti bezbjednost prolaznika.

Posebno se upozorava stanovništvo u naseljima uz riječne i bujične vodotokove na dodatni oprez i eventualno preduzimanje neophodnih preventivnih mjera na zaštiti svoje imovine. Iz Odsjeka podsjećaju građane da, ukoliko primijete da je došlo do izlijevanja bujičnih potoka, o tome obavijeste Centar za obavještavanje putem broja telefona broj: 121.

Kako je navedeno u prognozi Republickog hidrometeorološkog zavoda – od ponedjeljka popodne očekuje se jak jugo, a u utorak popodne, uveče i u srijedu u prvom dijelu dana jaki olujni udari vjetra. U srijedu popodne vjetar postepeno slabi.

-Vjetar ove jačine može izazvati štetu na krovovima, da lomi grane i staro drveće, kida kablove i dalekovode – navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Kada je riječ o padavinama, kako je navedeno u prognozi – najviše ih se očekuje od jugozapada do juga, mjestimično obilniji pljuskovi u ponedjeljak i utorak, a u srijedu od ranog jutra do popodneva najviše, kada će pasti i preko 60  litara po metru kvadratnom. Zavod će pratiti stanje, i po potrebi, izdati upozorenje.

(NN)