Vijesti 17.12.2022.

Civilna zaštita: Nema opasnosti od poplava u Zvorniku

ČITANJE: 2 minute

Na području grada Zvornika za sada nema opasnosti od poplava, jer su Drina i sve bujične vode u koritima, potvrđeno je u zvorničkoj Službi civilne zaštite.

Rukovodilac Službe civilne zaštite Zvornik Rajko Jurošević naglasio je da je trenutni protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik oko 2.000 metara kubnih u sekundi, dok je na Hidroelektrani Bajina Bašta nešto manji i iznosi oko 1.980 metara kubnih u sekundi.

“Sa dotocima u slivu ove rijeke, Drine bi mogla dostići protok oko 2.100 kubnih metara u sekundi”, rekao je Jurošević i dodao da su korita bujičnih voda Sapne i Hoče ispod 50 odsto popunjenosti, pa se ne očekuje izlivanje ovih rijeka.

Ističući da bi sa ovim protokom Drna mogla da se izlije na poljoprivredno zemljište u naselju Tršić, bez opasnosti da voda prodre u naselje, Jurošević je rekao da je Civilna zaštita obavijestila vlasnike kuća u naselju Karakaj da bi voda mogla da uđe u podrumske prostorije u dvije kuće.

“Što se tiče naselja Šepak, Drina bi mogla, ukoliko bude rastao vodostaj, da se izlije na poljoprivredno zemljište u Vikend Naselju, dok do kuća neće doći, jer je sadašnji protok Drine na nivou gdje voda ne plavi kuće”, rekao je Jurošević.

On je naveo da je Civilna zaštita izdala obavještenje mještanima Šepka i Tršića da uklone vozila i drugu pokretnu imovinu radi predostrožnosti, iako za sada ne prijeti opasnost za kuće i pomoćne objekte, osim plavljenja poljoprivrednog zemljišta.

Pripadnici Službe civilne zaštite su u stalnom kontaktu sa hidrolektranama Mali Zvornik i Bajina Bašta radi praćenja protoka Drine, dok su prisutni na terenu gdje bi voda mogla da se izlije.

Jurošević je naglasio da protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik sve do 2.300 metara kubnih u sekundi ne ugrožava naselja nizvodno od Zvornika.

(Z.M/Srna)