Vijesti 09.03.2016.

Civilna zaštita upozorava: Sutra obilne padavine, zaštitite se od poplava!

ČITANJE: 2 minute
poplave
Uprava civilne zaštite Republike Srpske apelovala je da institucije, kolektivi i građani oko rijeke Une, Save i Drine preduzmu mjere zaštite ljudi i materijalnih dobara s obzirom na to da se sutra i u petak, 11. marta, očekuju obilnije padavine u tim područjima.

Iz ove uprave saopšteno je da u Republičkom hidrometeorološkom zavodu predviđaju da se u naredna dva dana na istoku očekuje od 20 do 30 litara padavina po metru kvadratnom, na sjeverozapadu i sjeveru, u užem području oko rijeke Save između 40 i 50 litara po metru kvadratnom, a u pojedinim područjima na sjeverozapadu i malo više.

-S obzirom na prognoziranu količinu padavina i trenutno stanje vodostaja rijeka u Republici Srpskoj možemo očekivati porast vodostaja rijeke Une u donjem toku i rijeke Save koja već sada ima povećan vodostaj. Treba obratiti pažnju i na rijeku Drinu u čijem se srednjem i donjem slivnom području očekuju povećane padavine- upozoravaju iz Republičke uprave civilne zaštite.

Ova uprava je u pojačanom režimu zaštite, informisanosti i spremnosti.

Sutra obilna kiša

Dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević rekla je Srni da se sutra očekuju obilne kiše oko rijeka Save i Drine.

Đorđevićeva je dodala da se sutra u poslijepodnevnim časovima na istoku Srpske očekuje obilnija kiša, a uveče i u noći između četvrtka i petka na sjeveru i sjeverozapadu, u uskoj zoni oko rijeke Save.

Prema njenim riječima, oko rijeke Drine očekuje se između 20 i 30 litara kiše.

Kako budu jačale padavine u noćnim časovima na sjeveru Republike, kaže ona, slabiće na istoku i od sutra uveče, u noći između četvrtka i petka i u petak, 11. marta, na sjeveru i sjeverozapadu očekuje se između 20 i 40 litara kiše, pa i 50.

-Ova informacija proslijeđena je Republičkoj upravi civilne zaštite koja je dalje izdala upozorenje za određene regione. Nivo Save visok je već duži vremenski period i kiša koja se očekuje u naredna dva dana baš će padati u toku same Save- istakla je Đorđevićeva.

(Agencije)