Vijesti 16.06.2016.

CJB BL: Manji broj krivičnih djela u maju

ČITANJE: 2 minute

Stanje bezbjednosti na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka tokom maja bilo je stabilno, računajući i dva javna skupa, otvaranje Ferhat-pašine džamije i javno okupljanje političkih partija iz Republike Srpske u Banjaluci, rekao je načelnik CJB-a Banjaluka Boško Pandža.

Pandža je na konferenciji za novinare podsjetio da su oba skupa obezbjeđivali pripadnici CJB-a Banjaluka, kao i sve organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u kordinaciji sa službama grada Banjaluka i drugim bezbjednosnim agencijama.

On je istakao da je tokom maja na području CJB Banjaluka evidentiran manji broj krivičnih djela, a povećan je ukupan broj rasvijetljenosti djela, kao i rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu. Pandža je rekao da je prošlog mjeseca evidentiran manji broj narušavanja javnog reda i mira i manji broj saobraćajnih nezgoda sa znatno manjim posljedicama.

Komentarišući obezbjeđivanje sastanka Centralnoevropske inicijative “CEI 2016” koji se održava danas u Banjaluci, Pandža je rekao da je angažovan dovoljan broj policajaca na obezbjeđenju ovog skupa i da on za sada protiče bez problema.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Novković istakao je da je na području CJB-a Banjaluka tokom maja evidentirano 269 krivičnih djela, od kojih 220 opšteg kriminaliteta, 149 protiv imovine, 15 krivičnih djela protiv života i tijela koja su riješena.

“Evidentirano je devet samoubistava”, rekao je Novković i dodao da su iz oblasti zloupotrebe droga otkrivena tri krivična djela, dok su iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirana 22 krivična djela.

Načelnik Sektora policije Miloš Brkić istakao je da je na području CJB-a Banjaluka tokom maja evidentirano ukupno 131 narušavanje javnog reda i mira, od čega 179 prekršaja koji su sankcionisani. Prekršaje je počinilo 192 lica, među kojima je 17 povratnika i sedam maloljetnika.

“Evidentirano je 368 saobraćajnih nezgoda, u kojima su poginula tri lica, 16 teško, a 109 lakše povrijeđeno”, rekao je Brkić i dodao da su iz saobraćaja isključena 482 vozača, od čega 391 zbog alkohola, 82 zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava, pet zbog uticaja opijata i četiri iz ostalih razloga.

(Nezavisne)