Vijesti 08.04.2017.

Član u zakonu koji je Banjalučanima nepoznanica: Za “kupanje” pješaka na ulici slijedi kazna

ČITANJE: 2 minute

Posljednje 3 godine samo četiri vozača su platila kaznu od 30 KM, jer su jurcanjem po mokrim kolovozima „okupali“ pješake.

Zbog začepljenih šahtova, neravnog asfalta i rupa na putevima, svaka veća kiša u Banjaluci znači da je došla sezona kupanja pješaka. Međutim, većina građana ni ne zna da bahatim vozačima koji ih „osvježe“, mogu zapisati tablice i prijaviti ih policiji.

Tako zbog neinformisanja građana, ima stotine puta više okupanih pješaka, nego napisanih kazni.

– Toliko su nam uski trotoari, a lokve ogrome, da je dovoljno da neko samo malo brže prođe i „okupa“ sve pješake koji se tu nalaze. Dešavalo mi se mnogo puta, a najčešće projure kamion i autobusi. Nisam znala da ih mogu prijaviti, ali zato ću se sljedeći put potruditi da zapišem tablice. Kazna po kazna, pa će paziti. Putevi nam jesu loši, ali stvar kulture je da usporite kada vidite lokvu, izgubićete samo sekundu – kaže za EuroBlic  studentkinja Nikolina Aleksić, koja svaki dan ide prema kampusu, a na semaforu ispred njega je bila okupana mnogo puta.

Većina grđana koje smo pitali da li znaju za ovu mogućnost rekli su ne, a i oni koji su znali, kažu je deško dokazati da je baš to taj vozač. Dovoljno je, ističu, da on kaže da nije bio tada na tom mjestu i kazna otpada.

Slavko Mišić, komercijalista koji živi na Starčevici, kaže da je ova tačka zakona besmislena i da su za prskanje pješaka najmanje krivi vozači.

– Naše ulice su toliko loše, pune neravnina i rupa, zato poslije prve kiše postaju bare. Zar ljudi stvarno misle da su vozači zato krivi? Pa ne može se drugačije voziti. Naravno da usporim kad vidim veću lokvu,  ali vjerovatno sam okupao stotine pješaka koji nemaju nikakvu korist od toga što me prijave. Oni ostaju morki, a novac ide državi koja i jeste kriva što su nam putevi ovakvi  – kaže Mišić, dodajući da mu je ova tačka zakona baš glupa.

Sudeći po svemu, građanima ostaje da prijave bahate vozače, a vozačima da pripaze kada pritišću papučicu gasa na mokrom kolovozu, jer treba imati na umu da im slijedi kazna ako se tu nađe neki dobro upućen pješak.

Šta piše u zakonu

Da zakon postoji, ali da ga građani rijetko primenjuju potvrdili su nam i Centru javne bezbjednosti Banjaluka.

– Članom 112. zakona o bezbjednosti saobraćaja propisano je da „vozač koji se kreće mokrim kolovozom u naselju dužan je da prilagodi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću ivicom kolovoza ili trotoara – objasnila je Marija Markanović, portparola CJB Banjaluka.

(EuroBlic)