Vijesti 10.02.2017.

Članovi Gorske službe spasavanja rizikuju živote da bi pomogli unesrećenima

ČITANJE: 3 minute

Spasavanje ugroženih tokom prirodnih nepogoda, potraga za nestalim osobama u planinskim područjima i pećinama, brze reakcije u situacijama kada je ljudski život u prirodi ugrožen sastavni su dio poslova pripadnika dobrovoljne organizacije Gorske službe spasavanja.

Ovo udruženje okuplja grupu hrabrih i humanih ljude u gradu na Vrbasu kojima je osnovni zadatak pomoć ljudima.

– Gorska služba spasavanja Banjaluke postoji od 2012. godine i trenutno broji 97 članova. Imamo mlad i sposoban kadar koji ima između 20 i 45 godina. Među njima je deset odsto djevojaka. Uspješno izvršavamo postavljene zadatke a i to je svrha našeg postojanja – priča sekretar Gorske službe spasavanja, Luka Kukrić.

Posljednji u nizu poduhvata koji su uspješno obavili bio je prije desetak dana kada su pritekli u pomoć zavijanom stanovniku na Manjači koji nije mogao da makne od snježnih nanosa.

– Dobili smo dojavu da je mještanin, koji ima status socijalnog lica i živi sam, zavijan i da nema ni hrane ni vode i ostalih potrepština. Radnici Crvenog krsta i Centra za socijalni rad nisu bili u mogućnosti da mu dostave neophodnu pomoć pa su nas kontaktirali. Rado smo pritekli u pomoć i u roku od tri sata, probijajući se kroz snježne nanose, stigli do ugroženog i na leđima donijeli mu 30 kilograma pomoći. Ovo je bila akcija u kojoj smo sarađivali i sa mještanima koji su nam pokazivali put – rekao je sekretar Gorske službe spasavanja, Luka Kukrić.

Obezbjeđivali su i planinarske akcije “Manjačom kroz mećavu”, “Banjalučku zimsku transverzalu” kao i “Dane zime na Kozari”.

– Ove zime organizovali smo obuku za skijanje i kretanje u zimskim uslovima, a učestvovali smo i u akcijama dobrovoljnog davanja krvi. Pored toga, stalno održavamo nastavne aktivnosti za sve naše članove u zatvorenom – kazao je Kukrić.

Gorska služba spasavanja nema stalne prihode i zavisi od sponzorstva i donacija.

– Svi naši članovi su u stvari i volonteri, s tim da jedan dio čine Jedinice za spasavanje iz ruševina. Grad nas je finansirao u vidu nabavke opreme i objekta gdje smo smješteni. Primarna nam je oprema za pružanje prve pomoći, za planinarenje, za spuštanje u jame, čamci, vozila, GPS uređaji i još dosta stvari – kazao je načelnik GSS-a, Miroslav Krnjajić.

Istakao je da odlično sarađuju sa okolnim gorskim i spasilačkom službama, naročito iz zemalja iz bivše Jugoslavije.

– Najveću saradnju imamo sa Civilnom zaštitom grada kojoj smo zahvalni jer je prepoznala značaj naše službe i finansijski nas pomaže – istakao je Krnjajić.

Obuka

Budući članovi GSS-a prije polaganja pristupnog kursa moraju da obave razgovor sa članovima Uprave koji procjenjuju da li je osoba psihički i fizički sposobna.

– Nije dovoljno da je neki kandidat samo snažan, to mora da bude osoba koja je socijalna i humana. Svi članovi polažu kurs prve pomoći, kartografije, kretanja na nepristupačnim terenima u ljetnjim i zimskim uslovima, kurs za spasioce i brojne druge. Sljedeći pristupni kurs planiran je u maju – rekao je Krnjajić.

(glassrpske)