Svijet 14.10.2022.

CNN: SpaceX poručio da više ne može plaćati satelite u Ukrajini, želi pomoć Pentagona

ČITANJE: 1 minuta

Sateliti koje je SpaceX, kompanija Elona Muska, poslao u Ukrajinu od velike su pomoći u komunikaciji odbrambenim snagama. Starlink uređaji omogućili su im da ostanu u kontaktu jer su uobičajene telefonske i internet mreže uništene tokom rata.

Ipak, pomoći SpaceX-a mogao bi doći kraj, saznaje CNN. Elon Musk je prošle sedmice na Twitteru objavio kako je ta operacija koštala SpaceX 80 miliona dolara, a do kraja godine će preći i iznos od 100 miliona dolara. CNN piše kako je došao u posjed dokumenata u kojim SpaceX stoga traži da Pentagon preuzme finansiranje Starlink satelita u Ukrajini.

Prema procjenama SpaceX-a, trošak satelita u Ukrajini bi kroz idućih 12 mjeseci bio i veći od 400 miliona dolara. “Više nismo u poziciji da doniramo nove terminale Ukrajini niti da financiramo ove postojeće na neodređeni period”, navodno piše u pismu koje je SpaceX poslao.

Problemi sa satelitima SpaceX-a pojavili su se krajem septembra. Anonimni izvori tvrde da je dobar dio ukrajinskih trupa izgubio mogućnost komunikacije, što je označeno “katastrofičnim” te je usporilo napredak ukrajinske vojske. Musk to nije htio komentirati, poručivši da je ono što se događa na frontu tajna.

(E.M.)