Magazin 28.08.2015.

Consumer Reports: “Ludilo” koliko je ovaj auto dobar

ČITANJE: 2 minute
auto

Tesla Model S P85D osvojio je na najnovijem ispitivanju Consumer Reportsa čak 103 poena, iako maksimalan broj bodova koje ova američka organizacija dodjeljuje testiranim automobilima ne prelazi 100.

Kada je 2013. Consumer Reports prvi put testirao Model S, dodijelio mu je 99 poena uz napomenu da je to, uz Lexus LS 460L, najbolje ocijenjen model u osamdesetogodišnjoj istoriji te organizacije.

U međuvremenu, Tesla Motors je unaprijedio svoju luksuznu limuzinu, pa se na ponovljenom testu našla top verzija P85D, sa dva elektromotora, pogonom 4×4 i takozvanim “ludilo” modom, zahvaljujući kome ovaj automobil od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) stiže za samo 3,2 s.

Koliko je nova verzija bila nadmoćna tokom testiranja, govori podatak da je u prvom prebrojavanju automobil osvojio 103 poena – od mogućih 100.

“Zbog ovog modela bili smo prinuđeni da izmjenimo naš sistem ocjenjivanja”, priznali su u toj organizaciji koja ispituje kvalitet proizvoda na amerčkom tržištu.

Rezultat je naknadno ipak prepravljen na 100 poena jer je izvršena korekcija bodovnog sistema, a Model S P85D je poslužio kao etalon.

Dio zasluga za osvajanje nemoguća 103 boda pripada upravo “ludilo” modu.

Zahvaljujući toj funkciji, automobil ima fantastično ubrzanje – iako na testu nije dostigao fabrikčki deklarisane 3,2 sekunde, P85D je od 0 do 96 km/h ubrzao za 3,5 s.

Consumer Reports ističe da Model S P85D u sebi spaja performanse super-sportskog automobila, sa komforom premijum limuzine, uz vrhunske bezbjednosne karakteristike i odličnu energetsku efikasnost.

“Nikad prij nismo vidjeli da su sve ove osobine u takvoj mjeri objedinjene u samo jednom modelu”, izjavio je šef odseka za testiranje automobila, Džejk Fišer.

Ipak, iako je po novoj skali osvojio maksimalnih 100 poena, ne znači da je Model S savršen.

Zamjerke su upućene na račun njegove cijene koja dostiže šestocifrenu dolarsku sumu, kao i na kvalitet enterijera koji nije na nivou jednog tako skupog automobila.

Osim toga, Consumer Reports napominje da je vožnja električnog automobila, pa makar to bio i Tesla S, i dalje logistički problematična.

“Svaka vožnja preko 300 km zahtijeva posebno planiranje kako bi vozač bio siguran da neće ostati bez ‘goriva'”, zaključuje se u izvještaju ove organizacije.

(B92)