Politika 17.05.2021.

ĆORIĆ: Auto-put Beograd – Sarajevo i aerodrom Trebinje naredni ključni projekti Srpske i Srbije

ČITANJE: 3 minute

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je danas u Istočnom Sarajevu da su, nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju Hidroelektrane “Buk Bijela” u Foči, dva naredna ključna projekta vlada Srpske i Srbije izgradnja auto-puta Beograd-Banjaluka i izgradnja aerodroma Trebinje.

Ćorić je izrazio nadu da će nakon ovog doći do konkretnih aktivnosti na drugim projektima.

– Nama je vitalni interes izgradnja auto-puta od Rače prema Bijeljini – rekao je Ćorić, ističući da je to od velikog značaja za Republiku Srpsku.

On je dodao da je Srpska ispunila sve pretpostavke da se dođe do finansijera i izvođača radova na tom dijelu auto-puta, te da će Srpska nastaviti sa aktivnostima na izgradnji auto-puta do Brčkog i Vukosavlja.

– “Nadam se da ćemo u narednih pet do sedam godina biti zaokružena cjelina da Banjaluka i Beograd budu povezani auto-putem – rekao je Ćorić novinarima, nakon održane zajedničke sjednice vlada Srbije i Srpske u Istočnom Sarajevu.

Ćorić je naveo da su, što se tiče aerodroma u Trebinju, definisane aktivnosti kako bi se moglo početi sa izgradnjom i da je Srbija preduzela konkretne aktivnosti da se taj projekat realizuje.

On je dodao da se u maju naredne godine očekuje završetak gradnje mosta na Savi.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da je Srbija u velikom investicionom ciklusu i da investira milijarde u auto-puteve, pruge, vazdušne luke i da ulaže i u vodni saobraćaj, te da u tim istorijskim trenucima Srbija ne zaboravlja braću sa ove strane Drine.

– Želimo da i oni budu dio tog investicionog ciklusa i stoga smo krenuli da gradimo auto-put od Rače prema Bijeljini i uvjeren sam da ćemo do kraja ove ili početkom naredne godine spojiti Bijeljinu sa Koridorom 10 i Srbijom, a onda da jedan krak ide od Bijeljine prema Banjaluci, a drugi prema Sarajevu – rekao je Momirović.

On je dodao da Srbija investira 25 miliona evra u tehničku dokumentaciju i dio puta od Požege preko Užica do Kotromana i da treba da ide dalje od Višegrada ka Sarajevu.

– To je auto-put izuzetno značajan za Hercegovinu i istočnu Bosnu – rekao je Momirović.

On je dodao da je aerodrom Trebinje izuzetno izazovan i važan projekat koji će donijeti mnogo dobrih benefita i Trebinju i Hercegovini, cijeloj istočnoj BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

– Trenutno smo u izradi projektno-tehničke dokumentacije. U budžetu Srbije su izdvojene pare za eksproprijaciju i očekujem da ćemo do kraja ove ili početkom iduće godine krenuti u građevinske radove sa ciljem realizacije ovog projekta – najavio je Momirović i istakao da će on promijeniti taj dio Hercegovine, da će dovesti puno turista, razviti ekonomiju i otvoriti potpuno novu perspektivu za Republiku Srpsku.

On je rekao da će to biti najbolji aerordom na koji će se izgraditi i da je na sastanku bilo riječi i o drugim projektima, a da su ova tri projekta od strateškog značaja za Republiku Srpsku.

– Sve što je od strateškog značaja za Republiku Srpsku, samim tim je od strateškog značaja za Srbiju – rekao je Momirović.

(Srna/SB)