Vijesti 15.06.2021.

Ćorić: Proces restrukturisanja odvija se očekivanom dinamikom

ČITANJE: 3 minute

Ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić poručio je da se intenzivno radi na procesu restrukturisanja “Željeznica Republike Srpske” i da pohvale stižu i od Svjetske banke.

Ćorić je rekao novinarima da pohvale Svjetske banke potvrđuju da se proces restrukturisanja odvija očekivanom dinamikom, te naglasio da je siguran da će taj proces biti dovršen do kraja.

“U interesu je Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva i `Željeznica` i radnika zaposlenih u njima da ćemo uspostaviti bolji sistem od onoga koji danas imamo i da ćemo u narednom periodu, a o čemu smo danas i razgovarali, značajno investirati u `Željeznice Republike Srpske`”, izjavio je Ćorić nakon sastanka u Doboju sa Upravom “Željeznica” i sindikalnim organizacijama.

On je naveo da su investicije u infrastrukturu i opremu “Željeznica Republike Srpske” nužne jer bez njih ovo preduzeće neće moći da odgovori zahtjevima i potrebama tržišta, niti biti u funkciji kako to očekuje Vlada Republike Srpske.

Ćorić je naglasio da je zadovoljan današnjim sastanakom sa predstavnicima sindikalnih organizacija i da razumije njihovu bojazan, s obzirom na to da “Željeznice Republike Srpske”, kako je rekao, nemaju problem od juče.

“Sve ovo radimo da bi smo riješili te probleme koje postoje u `Željeznicama`. Vjerovatno u ovom preduzeću postoje neki koji na određen način pokušavaju da ruše i ove procese kojima se bavimo kako bi došli do najboljih rješenja”, izjavio je Ćorić.

On je naveo da sindikalne organizacije najviše zabrinjavaju određeni prijedlozi, sugestije i mišljenja konsultanata kako su pojedini procesi odrađeni u zemljama u regionu.

“Ali, to nisu odluke koje smo mi donijeli. Mi pokušavamo da to prilagodimo uslovima u kojima mi živimo, kapacitetima koje mi imamo, stručnom osposobljenošću naših radnika i infrastrukturom koju posjedujemo”, poručio je Ćorić.

Vršilac dužnosti genralnog direktora “Željeznica Republike Srpske” Željko Radić poručio je da su Uprava i resorno ministarstvo, zajedno sa sindikalnim organizacijama, posvećeni da proces restrukturisanja “Željeznica” uspije.

“Mi nismo neko ko može da vraća vrijeme. Dužni smo da iz trenutnih okolnosti pokušamo da nađemo optimalne modele kako da `Željeznice` budu profitabilne, efikasne i da omoguće opstanak u narednom periodu”, izjavio je Radić i naveo da su sindikalne organizacije aktivno uključene u ovaj proces, te da se radni sastanci održavaju periodično, na mjesečnom nivou.

Radić je rekao da, kada je riječ o fazi restrukturisanja, konverzija duga u kapital je u postupku u Centralnom registru hartija od vrijednosti.

“Drugi aspekt je smanjenje radne snage i mi smo taj cilj u brojevima postigli, s tim što u tom procesu imamo neslaganja u strukturi zaposlenih”, naveo je Radić.

On je najavio da će se tražiti odgovarajući modeli da se zbrinu radnici sa smanjenom radnom sposobnošću, a zaposle prijeko potrebna lica tehničkih zanimanja, neophodna za ostvarivanje planova poslovanja “Željeznica”, bilo da posluje u ovoj strukturi ili holdingu sa krovnom organizacijom i tri zavisna preduzeća.

Predstavnici sindikalnih organizacija zadovoljni su današim sastankom, s ciljem okončanja procesa restrukturisanja, dovršavanja popisa imovine “Željeznica Republike Srpske”, te što hitnijeg ulaska u proces izrade sistematizacije radnih mjesta.

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Banjaluka Zlatko Marin rekao je da sindikati nemaju drugih otvorenih pitanja, izuzev prijedloga Vlade Srpske da “Željeznice” budu organizovane po modelu holdinga.

On smatra da je vertikalna organizacija bolja, ili, kao kompromis, čvršći holding sa svim organizacionim jedinicama u jednom preduzeću.

Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić izrazio je bojazan da holding kao model organizovanja nije dobar za “Željeznice”, s obzirom na to da pojedini sektori, pogotovo radionice, koje po prijedlozima konsultanata trebaju da djeluju kao nezavisni profitni centri, nisu pripremljene za tržišnu utakmicu.

U okviru “Željeznica” djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.

(Srna,E.M)