Vijesti 01.02.2023.

Ćorić: Saradnja Srpske i EBRD-a na visokom nivou

ČITANJE: 1 minuta

Direktor “Autoputeva Republike Srpske” Nedeljko Ćorić izjavio je danas Srni da je saradnja institucija Republike Srpske sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/ na izuzetno visokom nivou, uz mnogo uzajamnog razumijevanja.

“To se naročito odnosi na izgradnju važnih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, koja ima svoje strateško opredjeljenje za povezivanje Banjaluke sa Sarajevom i nastavkom izgradnje dionica na Koridoru `pet ce`”, rekao je Ćorić kod tunela “Ivan”, na Bradini, uoči susreta sa predsjednikom EBRD-a Odil Reno Baso i šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom.

Ćorić je naglasio da svi ugovoreni projekti funkcionišu dobro, posebno oni na Koridoru “Pet ce”, na dionici od Kostajnice do Putnikovog brda, koju finansira EBRD.

Prema njegovim riječima, procenat realizacije ovog projekta već je na oko 30 odsto.

Ćorić je dodao da su sredstva EBRD-a, uključujući i grant sredstva, već obezbijeđena i to u iznosu od oko 30,8 miliona evra i sedam miliona evra za nadzor.

“Mi nastavljamo dalje sa pregovorima sa evropskim bankama za realizaciju preostale dionice, faza 3 i 4 na koridoru `Pet ce`, od Johovca do Vukosavlja, i očekujemo da će potrebne finansijske procedure biti završene u toku ove godine i da ćemo do kraja godine potpisati ugovor o izvođenju radova, te izabrati najpovoljnijeg izvođača radova”, zaključio je Ćorić.

(Srna)