Politika 19.12.2022.

Ćosić: Centralna proslava Dana Republike tamo gdje je stvarana Srpska

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je Srni da je značajno to što će centralna proslava 9. januara – Dana Republike Srpske iduće godine biti održana u Istočnom Sarajevu jer su u svim opštinama u sastavu tog grada stvarani Republika Srpska i njene prve institucije.

-Na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je ujedno i predsjednik Odbora za proslavu Dana Republike Srpske, iduće godine svečani defile organizujemo u Istočnom Sarajevu – naglasio je Ćosić.

On smatra da je i ranije centralna proslava trebalo da se održava u ovom gradu.

Ćosić je rekao da će svečana akademija povodom Dana Republike biti održana u Banjaluci, a u Istočnom Sarajevu svečani defile, koji je ranijih godina organizovan na banjalučkim ulicama.

On je dodao da će u okviru obilježavanja Dana Republike biti održan i koncert Policijskog orkestra, te položeni vijenci na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik na Sokocu.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

(Srna/ N.S)