Vijesti 05.11.2020.

Ćosić: Pamtićemo ovu godinu po teškoj epidemiološkoj situaciji i po nakaradnim odlukama CIK-a

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić izjavio je da će 2020. godina, kada je riječ o BiH, ostati upamćena ne samo po teškoj epidemiološkoj situaciji nego i po nakaradnim odlukama nelegalno izabranih članova Centralne izborne komisije BiH.

Ćosić je naglasio da je odluka CIK-a o odgađanju izbora za 45 dana kruna svih odluka koje je ta komisija donijela i dodao da njemu ne pada na pamet da u ovoj nametnutoj situaciji krši zakone Republike Srpske.

“Zahvaljujući odluci CIK-a izabrani lokalni zvaničnici su dovedeni u situaciju da napuste svoje pozicije prije primjene novih izbornih rješenja. Nije problem otići, ali smo dužni da poštujemo sve zakone koji se tiču naše nadležnosti”, rekao je za “Politiku” Ćosić, koji je i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ćosić je naveo da je to prevashodno Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi i Zakon o budžetskom sistemu Republike Srpske koji lokalne zajednice obavezuje da nacrt budžeta za narednu godinu mora biti donesen do 15. novembra, a prijedlog do 15. decembra.

“Logično je da odgovornost za sprečavanje normalnog funkcionisanja lokalnih zajednica treba da preuzmu oni koji su nas doveli u situaciju da poslije 1. novembra praktično nemamo ovlašćenja”, rekao je Ćosić.

Centralna izborna komisija BiH donijela je 23. maja odluku da lokalni izbori budu održani 15. novembra, umjesto 4. oktobra.

To znači da sve lokalne zajednice u BiH praktično imaju razvlašćeno rukovodstvo jer je 1. novembra, načelnicima, gradonačelnicima i odbornicima zvanično istekao četvorogodišnji mandat.

(Srna)