Politika 10.03.2021.

ČOVIĆ: Ako nađemo rješenja za promjenu ustava BiH i Federacije, naravno da je HDZ tu

ČITANJE: 1 minuta

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, rekao je večeras nakon sastanka sa delegacijom SDA da su radila dva tima stranaka, oko Izbornog zakona i federalnog nivoa vlasti.

“Meni se čini da smo prvu fazu, moguće, i završili i da već imamo blage pomake približavanja i razumijevanja problema. U jednoj fazi ćemo u pregovore, ja vjerujem početkom petog mjeseca, uključiti sve parlamentarne stranke koje su za to zainteresirane da nađemo rješenje”, rekao je Čović, prenosi Avaz.

Dodao je da i jedni i drugi razumiju da moraju naći zajedničko rješenje.

“Prevažno mi je stajalište SDA da jedan narod neće drugom birati predstavnike, ali naravno da to moramo uskladiti i sa odlukama Ustavnog suda i Suda u Strazburu. I zbog toga smo i kazali da ako pronađemo neko rješenje da treba mijenjati Ustav, federalni ili državni, naravno da smo tu”, rekao je Čović.

Rekao je i da treba mijenjati čitav Ustav, ali primarno na nivou potreba danas.

“Vjerujem da rješenja koja smo mi ponudili SDA i međunarodnoj zajednici, da će vrlo brzo dobiti odgovor od SDA. Da pronađemo najbolje rješenje. Tako da imamo Hrvate koji imaju svoje predstavnike u Domu naroda. A s treće strane da hrvatski narod ima mogućnost da ima svog legitimnog predstavnika”, rekao je Čović.

Zaključio je da su stranke zaključile da zajedno moraju izvući odnose u Federaciji BiH.

(SB)

Oznake: Dragan Čović