Politika 05.03.2021.

Čović: Da nije međunarodne zajednice, HDZ ne bi sjedio sa SDA

ČITANJE: 1 minuta

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a predsjednik ove stranke Dragan Čović govorio je o posljednjim pregovorima sa SDA i SNSD-om te o imperativu promjena Izbornog zakona.

Ponovio je da je kraj juna krajnji rok za sve dogovore o promjenama Izbornog zakona.

Čović je kazao da su od 14 uvjeta EU ostala neispunjena samo tri. Najavio je nove razgovore sa SDA u tri grupe, koji bi trebali početi naredne sedmice.

“Duboko vjerujem da ćemo ovo uspjeti završiti u predviđenom roku, a sigurno nećemo zaobići presudu ‘Sejdić-Finci’. U ustavu su definisani odnosi, građanski i etnički, a mi ćemo podržati svaku promjenu koja je u intersu građana, a može dobiti dvotrećinsku većinu”, izjavio je, prenosi Klix

O Vladi FBiH kazao je kako je govorio da nema partnera da formira Vladu FBiH, da ni SDA to više ne govori, jer nema potrebnu većinu, već da se insisitra na promjeni dva ministra.

Čovića su novinari pitali da li od međunarodne zajednice ima zavrtanja ruku, a kazao je kako je njihov značaj “prevažan” te da mu je kristalno jasno da nije njih, HDZ ne bi sjedio sa SDA i pregovarao o Izbornom zakonu.

(E.M)